szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az iPhone-ok új operációs rendszerének egyik kevéssé ismert, de annál hasznosabb újdonsága kattintható "gombbá" alakítja a készülék hátlapját. A régebbi telefonokon is működik, sokféle parancsot hozzárendelhet.

Az eltelt hetekben sokan megtapasztalhatták az iOS 14 előnyeit. Az Apple legfrissebb mobil operációs rendszere azonban néhány rejtett trükkel is rendelkezik, melyek nem biztos, hogy ismertek a felhasználók előtt. Ezek közé tartozik a Koppintás hátul nevű lehetőség, amellyel új virtuális gomb és parancs rendelhető az iPhone-hoz.

A fejlesztés lényege, hogy az iPhone a készülékbe épített szenzorok adataiból érzékeli a mobil hátlapján tett koppintást, majd aktiválja a mozdulathoz társított funkciót.

A koppintás kettő, de akár három is lehet, attól függően, melyiket találja kényelmesebbnek. (Véleményünk szerint a többség inkább előbbit favorizálja majd, azt könnyebb végrehajtani.) És hogy milyen parancsokról beszélünk? Képernyőkép készítése, a Vezérlőközpont előhívása, a mobil lezárása stb. Csak néhány a tucatnyi lehetőség közül, melyek aktiválhatók a hátlap kopogtatásával. De akár saját műveletet is hozzárendelhet.

A funkciót a Beállítások, Kisegítő lehetőségek, Érintés, majd a lista legalján lévő Koppintás hátul menüpontban találja. A funkció bekapcsolása után tudja majd kiválasztani azt a parancsot, amely a kopogtatás hatására előjön, attól függően, hogy dupla vagy tripla koppintással szeretné elérni. Akár mindkét opciót is használhatja, a kétféle kopogtatáshoz pedig két, de egymástól eltérő műveletet is hozzárendelhet.

A funkció igazi előnye az úgynevezett Parancsok appal válik igazán sokoldalú eszközzé. Utóbbival ugyanis olyan műveletet is beállíthat, mint a kedvenc kontakt hívása vagy az óracsörgés bekapcsolása, az aktiválni kívánt lehetőséget pedig ugyanúgy a koppintásos mozdulathoz rendelheti.

A fejlesztés az iPhone 8 és újabb készülékek esetében működik, iOS 14-re történt frissítés után. Akkor is, ha a mobil tokban van.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
László Ferenc Tech

2020 talán legjobban várt mobiljai: teszten az iPhone 12 és 12 Pro

A múltba visszamutató új külsővel, kicsit jobb kamerával és picit nagyobb sebességgel érkeztek meg az új iPhone-ok, melyeknél már nincs a dobozban sem töltő, sem fülhallgató. De cserébe legalább drágábbak – legalábbis Magyarországon. Teszt.

Baljós hírek az idei nemzetközi fesztiválszezonról: másodszor is elmarad két fontos rendezvény

Baljós hírek az idei nemzetközi fesztiválszezonról: másodszor is elmarad két fontos rendezvény

Felrobbant egy családi ház Mátranovákon

Felrobbant egy családi ház Mátranovákon

Újfajta jelölést kapnak Európában a villanyautók töltői és csatlakozói

Újfajta jelölést kapnak Európában a villanyautók töltői és csatlakozói