szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Átfogalmazta eddigi figyelmeztetését az amerikai járványügy: míg korábban csak feltételes módban beszéltek arról, hogy a babát váró nőkre nézve veszélyes lehet a koronavírus-fertőzés, most már tényként kezelik ezt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) szakemberei összesen 409 462, 15 és 44 év közötti koronavírusos nő tüneteit vették górcső alá. Közülük 23 434-en voltak terhesek a vizsgálat idején. A tanulmány szerint az ő esetükben jóval nagyobb az esélye annak, hogy intenzív terápiás kezelésre szorulnak, vagy lélegzéstámogató eszközt kell használni náluk, mint a hasonló korú, nem állapotos nőknél. A halálozás kockázata a terhesség esetén 70 százalékkal emelkedik – összegzi a legfontosabb eredményeket a The New York Times.

Sascha Ellington, a CDC tudósa, a tanulmány egyik szerzője szerint míg korábban csak feltételes módban beszéltek arról, hogy nagyobb veszélyt jelenthet a koronavírus-fertőzés a számukra, most már egyértelműen ki tudják jelenteni, hogy ez így van.

©

A mostani eredmény azt jelenti, a terhesség ideje alatt érdemes még szigorúbban venni az egészségügyi előírásokat. Vagyis: lehetőség szerint ne menjen az illető társaságba, kerülje a kontaktust még a közvetlen hozzátartozókkal is, tartson megfelelő távolságot másoktól, viseljen arcmaszkot, illetve mosson gyakran kezet. Ugyanakkor továbbra is el kell járniuk a terhesgondozásra, illetve fel kell venniük az őket védő szükséges oltásokat – például az influenzaoltást.

A szakemberek igyekeznek nyugtatni is a kedélyeket, szerintük ugyanis összességében a szövődmények kialakulása és a halálozás kockázata továbbra is alacsony, a terhes nők többségénél pedig a tünetek nem váltak súlyossá.

©

Az összegzésük szerint 1000 olyan esetből, ahol az állapotos nőknél a fertőzés miatt jelentkeztek a tünetek is, 1,7 esetben halálos kimenetelű a megbetegedés.

A tanulmány az etnikai különbségekre is rámutatott: a koronapozitív várandós nők csaknem harmada spanyol volt. A terhes nők 14 százaléka feketebőrű volt, a 34 halálesetből azonban kilenc áldozat került ki közülük, így rájuk nézve még veszélyesebb lehet a pandémiás fertőzés.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt a Maserati első hibrid divatterepjárója, mindent megtudtunk róla

Itt a Maserati első hibrid divatterepjárója, mindent megtudtunk róla

Új gyorsbillentyűt vezet be a Google a keresésnél

Új gyorsbillentyűt vezet be a Google a keresésnél

15 millió forintot kínált menyének, ha lemond a gyerekeiről

15 millió forintot kínált menyének, ha lemond a gyerekeiről