szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok regnáló elnöke nemcsak az elnöki széket, hanem az azzal együtt járó kiváltságokat is elveszíti, amikor 2021. január 20-án megtörténik a 2020-as amerikai elnökválasztás győztesének elnöki beiktatása. A kiváltságok közé tartozik az a fajta "különleges bánásmód" is, ami az államfőknek és vezető politikusoknak jár a Twitteren.

A Twitter a The Verge-nek megerősítette, hogy a január 20-a után ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd Donald Trump Twitter-fiókjára, mint bárki máséra. Ezek szerint kitilthatják majd a platformról, ha erőszakra buzdít vagy azt élteti, illetve hamis információkat közöl a koronavírusról vagy a választásokról.

A ravasz, az agy és a füstölgő Trump - mi veszhetett oda a Facebookon, Twitteren?

Barack Obama volt az első elnökjelölt, akinek sikere jelentős részben a közösségi médiára épült. Donald Trump pedig az első, aki a világraszóló döntései mellett személyes, időnként indulatvezérelt kifakadásait is a közösségi hálón kürtölte szét. A Twitter és a Facebook az idei kampány fő csataterévé váltak, ahol a republikánus Trump jóval nagyobb követőtábort ért el a demokrata Bidennél.

A Twitter a világ vezetői, illetve néhány egyéb tisztségviselő esetében nem törli a szabálysértő tartalmakat akkor, ha azok nyilvánossága közérdekű lehet. Az indoklás szerint a követőknek ismerniük kell nemcsak az adott kijelentést/bejegyzést, hanem annak kontextusát is, így a posztokat nem törli a Twitter, hanem legfeljebb felcímkézi őket, illetve korlátozza terjesztési lehetőségeiket.

[A ravasz, az agy és a füstölgő Trump – mi veszhetett oda a Facebookon, Twitteren?]

A Twitter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a "különleges bánásmódban" részesülő fiókokra is lecsaphatnak akkor, ha azok egyértelműen éltetik a terrorizmust, személyes adatokat vagy szexuális tartalmú bejegyzéseket tesznek közzé, esetleg közvetlenül egy adott egyént fenyegetnek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán a Facebookra kirakott véleménycikkben sorosozik

Orbán a Facebookra kirakott véleménycikkben sorosozik

Kicselezné az ellenzék a Fideszt: A honvédelmi bizottságba hívják Müller Cecíliát

Kicselezné az ellenzék a Fideszt: A honvédelmi bizottságba hívják Müller Cecíliát

Kiadta a listát a Huawei: ezek az eszközök még biztosan kapnak Android-alapú frissítést

Kiadta a listát a Huawei: ezek az eszközök még biztosan kapnak Android-alapú frissítést