szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A koronavírus elleni védekezés egyik módja az elszigetelődés (annak, aki ezt megteheti). Az önként vállalat bezártság rossz hatással lehet a vérnyomásra – mutat rá egy új kutatás.

Maszkviselés, rendszeres kézfertőtlenítés, távolságtartás – ezek jelenleg a legfontosabb eszközeink a koronavírus-fertőzés elkerülésére, illetve az otthonmaradás. Azonban ez utóbbinak, az elsizgetelődésnek lehet egy negatív hozadéka is, erre figyelmeztetnek argentin kutatók, akik tapasztalataikat az online megtartott 46. argentin kardiológiai kongresszuson osztották meg.

A Favaro Alapítvány egyetemi kórházának szakemberei azután kezdték el a vizsgálataikat az egyetem sürgősségi osztályán, miután megfigyelték, hogy a járvány első hullámában, a társadalmi elszigeteltségnek kitett páciensek körében gyakoribb a magas vérnyomás az átlagosnál. Több mint 12 ezer beteg adatainak feldolgozása után kiderült, hogy a pandémia első hullámában felvett magas vérnyomású betegek száma jóval magasabb volt, mint az előző év hasonló időszakában (23,8 százalék kontra 17,5 százalék). A szakértők persze azt is megjegyezték, hogy mindezt számos tényező befolyásolhatja, amelyek közül több is pszichikai.

A társadalmi elszigeteltséget már korábbi tanulmányok is összefüggésbe hozták negatív egészségügyi hatásokkal. A világjárványhoz kapcsolódóan általános az aggodalom, az emberek félnek a járvány pénzügyi következményeitől, a betegségtől, és az állandó szorongás hozzájárulhat a vérnyomás emelkedéséhez.

Emellett az otthoni elszigeteltség életmódbeli változásokat is eredményezhet, amelyek növelik a magas vérnyomás kockázatát, ilyenek például a mozgásszegény életmód, a túlzott nassolás és az alkoholfogyasztás, illetve az is hozzájárulhatott a vérnyomás-emelkedéshez, hogy sok beteg abbahagyta gyógyszerének szedését a fertőzés kimenetelére gyakorolt lehetséges káros hatásaik miatt (amiről később kiderült, hogy téves információ).

Az argentin kutatóorvosok azt tervezik, azt is megvizsgálják, hogy a szabályok lazulását követően visszaállnak-e, és ha igen, milyen gyorsan állnak vissza a megemelkedett vérnyomású emberek a normális szintre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elfajulóban lehet a járvány, mutatják a KSH többhetes átfutással közölt halálozási adatai

Elfajulóban lehet a járvány, mutatják a KSH többhetes átfutással közölt halálozási adatai

Jövőre is támogathatnák pénz nélkül maradt pártjukat a parlamenti frakciók

Jövőre is támogathatnák pénz nélkül maradt pártjukat a parlamenti frakciók

Magyar is van Elena Ferrante kedvenc szerzői között

Magyar is van Elena Ferrante kedvenc szerzői között