szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A trícium csak nagyon nagy mennyiségben jelent egészségügyi kockázatot, de ez nem áll fenn, így nincs miért aggódni. A szivárgás pontos forrását egyelőre nem tudták beazonosítani a szakemberek.

Japán, amerikai és magyar kutatók kimutatták, hogy trícium szivárog a 2011-es földrengés következtében megsérült fukusimai atomerőmű területéről – derül ki a 24.hu írásából. A lap a Fukusimában élő Kávási Norberttel, a környezeti radioaktivitás vizsgálatával foglalkozó magyar kutatóval beszélgetett a jelenségről és annak hátteréről.

Kávási szerint a kibocsátott trícium mennyisége kicsi, mindössze 20 Becquerel literenként, és ez is csak egyetlen talajvízminta esetén fordult elő.

Kávási szerint egyelőre nem tudni, hogy a trícium pontosan honnan, milyen forrásból szivárog, de az biztosnak látszik, hogy az anyag vagy a reaktorépületből, vagy a tartályokból, esetleg a szivattyúkutakból kerül a környezetbe. „Meg lehet közelíteni a helyzetet onnan, hogy nem tökéletes a környezetvédelmi rendszer, mivel szivárgás van, ezért ellenőrizni kell, és kijavítani az esetleges hibákat” – mondta erről a magyar kutató.

Kávási Norbert kitért rá, hogy a trícium természetes úton is keletkezik, sugárvédelem szempontjából nem különösebben kockázatos radionuklidról van szó, mivel csak kisenergiájú béta sugárzást bocsájt ki radioaktív bomlása során.

Úgy kell elképzelni a tríciumnak való kitettséget, mint a dohányzást. Ha elszívok egy cigarettát, hosszú távon nincs kimutatható hatása, az egészségügyi kockázata minimális. Ha viszont minden nap elszívok egy dobozzal, akkor már komolyabb a kockázat”

– magyarázta a szakértő, aki szerint “ez a szivárgás tényleg nagyon kicsi, a környező talajvizekben pedig eddig más radioaktív szennyezőt nem találtunk”. A kutató újabb vízminták elemzésével folytatja munkáját, hogy kiderüljön, ezekben is kimutatható-e az anyag, vagy más, veszélyesebb radioaktív elem.

A fukusimai atomerőmű területén egyébként még 9 évvel a baleset után is hűteni kell a leolvadt fűtőelemeket. Nukleáris láncreakció ugyan már nem lehetséges, de a hasadványtermékek (többek között cézium-137, stroncium-90 és kobalt-60) továbbra is hőt termelnek. A hűtést folyamatosan keringgetett vízzel oldják meg, ami a sérült fűtőelemekkel érintkezve radioaktívvá válik.

A keletkező radioaktív vizet tisztítva az erőmű területén tartályokban tárolják, azonban az abban lévő a trícium eltávolítása – ipari méretekben legalábbis – egyelőre nem megoldott. A tartályok száma pedig egyre csak nő, hely viszont nem nagyon akad, ahova újabbakat lehetne lerakni. Az erőművön kívüli területek nem jöhetnek számításba a jelenlegi szabályozások miatt. Ezért is merült fel korábban annak a lehetősége, hogy az egymillió tonnányi vizet majd az óceánba engedik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Norvégiában vizsgálják, biztonságos-e a Pfizer vakcinája az idős, súlyos beteg emberek esetében

Norvégiában vizsgálják, biztonságos-e a Pfizer vakcinája az idős, súlyos beteg emberek esetében

Szlovákiában csak negatív teszttel lehet majd munkába menni

Szlovákiában csak negatív teszttel lehet majd munkába menni

Január 29-én dönthetnek a Szegedi Tudományegyetem átalakításáról

Január 29-én dönthetnek a Szegedi Tudományegyetem átalakításáról