szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Föld felé közelít a Ryugu aszteroidáról mintát hozó Hajabusza-2 japán űrszonda, az általa gyűjtött talajminták és adatok fontos információt nyújthatnak a Naprendszer eredetéről.

A 2014 decemberében útnak indított űrszonda 2018 júniusában érte el a Ryugut, amelyről több ízben is sikerült – a világon elsőként – felszín alatti mintákat gyűjtenie. Az űrszonda kétszer is landolt a kisbolygó felszínén. A Hajabusza-2 nagyjából egy éve hagyta el a Földtől 300 millió kilométerre lévő aszteroidát és várhatóan december 6-án jut el a Földhöz, hogy ledobja az értékes szállítmányt tartalmazó kapszuláját Ausztrália déli részén – közölte a japán űrkutatási hatóság (JAXA).

A csomagban lévő minták értékes adatokkal szolgálhatnak, különösen az aszteroida felszíne alól származók, mivel ezeket nem érték az űrből érkező sugárzás és egyéb környezeti tényezők hatásai.

Josikava Makoto, a Hajabusza-2 misszió projektvezetője szerint a tudósokat elsősorban a talajmintában lévő szerves anyagok elemzése hozza lázba. "A szerves anyagokból ered a Földön az élet, de még mindig nem tudjuk, honnan származnak. Reméljük, hogy a Hajabusza-2 által lehozott szerves anyagok részleteiből információt kapunk arról, hogyan alakult ki az élet a Földön" – mondta Josikava.

©

A Ryugu egy C-típusú aszteroida, amelyről a szakemberek úgy vélik, hogy a Naprendszer hajnalán, mintegy 4,6 milliárd éve képződhetett, így olyan szerves anyagokat tartalmazhat, amelyek a földi élet kialakulásához is hozzájárultak, tehát információkkal szolgálhat az élet keletkezéséről.

40 centis serpenyő, 220 ezer km magasból

A tervek szerint a kapszulát Ausztrália egy távoli, ritkán lakott régiójába fogják ledobni az űrből, mintegy 220 ezer kilométernyi távolságból, ami hatalmas kihívást jelent a repülésirányítók számára.

A hőpajzzsal védett kapszula tűzgolyóvá válik, amikor belép a Föld légkörébe 200 kilométer magasságban. Mintegy 10 kilométerrel a felszín felett nyílik ki az ejtőernyője, hogy felkészüljön a landolásra, miközben jeleket továbbít helyzete meghatározásához. A JAXA műholdakat, radarokat, drónokat és helikoptereket készít elő a kapszula megtalálásához. Ezek nélkül a mindössze 40 centiméter átmérőjű serpenyőre hasonlító kapszula megkeresése rendkívül nehéz lenne.

A kapszula replikája
©

A Hajabusza-2 számára ezzel nem ér véget missziója. Miután ledobta a kapszulát, visszatér az űrbe, hogy útnak induljon egy másik kicsi, távoli aszteroida, a 1998KY26 felé. Útja tíz éven át fog tartani.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Financial Times: Szembe kell nézni Trump fájdalmas örökségével

Financial Times: Szembe kell nézni Trump fájdalmas örökségével

Teljesen lezárták az M5-ös autópályát

Teljesen lezárták az M5-ös autópályát

A GM egymillió kanadai dollárból fogna a furgon gyártásába, amivel forradalmasítanák a fuvarozást

A GM egymillió kanadai dollárból fogna a furgon gyártásába, amivel forradalmasítanák a fuvarozást