szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A járvány kezdetén szinte mindenki arra figyelmeztetett: aki köhög, lázas, ne menjen tömegbe, mert ezek a koronavírus-fertőzöttség tipikus jelei lehetnek. A brit statisztikai hivatal most mást mond.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A koronavírus-fertőzöttség esetén a nagy többségnél jelentkezik valamilyen tünet, ami alapján gyanakodni lehet. Az orvosok és járványügyi szakemberek sokszor hangoztatták, hogy a száraz köhögés egy tipikusan ilyen jelenség lehet. A brit statisztikai hivatal (ONS) csak most megosztott eredményei azonban ellentmondanak ennek.

Ők a brit számok alapján arra jutottak, hogy inkább a szaglás és az ízlelés képességének elvesztése sorolható a leggyakoribb tünetek közé.

A statisztika hivatal szerint az augusztus 15-től kezdődő és október 26-ig tartó időszakban minden korcsoportban nőtt azoknak az aránya, akik az ízlelés vagy a szaglás elvesztése miatt tesztet kértek, mert úgy gondolták, nagy valószínűséggel fertőzöttek.

A statisztika alapján a 35 évesnél idősebb korosztálynál 20-40 százalékra volt tehető azoknak a száma, akik anosmiában (így nevezik a szaglás- és ízérzékvesztés jelenségét) szenvedtek és pozitív mintát adtak. Azok, akik gyanús köhögés vagy láz miatt fordultak orvosukhoz, és szintén fertőzöttek voltak, 13-18, illetve 15-25 százalékot tettek ki. A 35 éves fiatalabbaknál ez az arány még érzékelhetőbb volt: náluk már 60 százalékra rúgott az anosmiás esetek aránya, szemben a lázra (15-25 százalék) és köhögésre panaszkodókéval (10 százalék).

A statisztikai hivatal szerint a brit adatok alapján kijelenthető: a szaglás és ízlelés elvesztése sokkal gyakoribb tünetnek számít a fertőzötteknél, mint a köhögés vagy a láz.

Az anosmiás panaszok mellett egyébként viszonylag gyakori tünetek voltak még a gyomorrontásra utaló jelenségek, a szokásosnál erőteljesebb fáradtság és a zavartság is. Egy másik érdekesség pedig, hogy a brit statisztika szerint az ott megfertőződött gyermekek gyakorlatilag alig köhögtek a betegség lefolyása alatt.

Nemrég Tim Spector, a londoni King's College epidemiológusa által vezetett kutatócsoport is arra jutott: a Covid–19-cel fertőzöttek közel 60 százalékának egyáltalán nincs lázas tünete. Ezért szerinte lázméréssel sem a reptereken, sem az iskolák kapujában nem lehet fülön csípni a vírust. Spector és kollégái arra jutottak, hogy a szaglásvesztés sokkal markánsabban jelzi a fertőzés jelenlétét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hamufelhőbe borult Jáva szigete a Semeru vulkán kitörése után

Hamufelhőbe borult Jáva szigete a Semeru vulkán kitörése után

Egyre többen kapnak átlag feletti nyugdíjat

Egyre többen kapnak átlag feletti nyugdíjat

Két vezető is lemondott a kínai cégnél, amely 1 millió vakcinát küldene Magyarországra

Két vezető is lemondott a kínai cégnél, amely 1 millió vakcinát küldene Magyarországra