szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A közlekedés egy új korszaka köszönthet be Lengyelországban, ha megvalósul egy ígéretes tudományos projekt.

Különféle érzékelőkkel ellátott közlekedési táblákat helyezne ki Lengyelország útjain a Gdanski Műszaki Egyetem ezzel foglalkozó csapata. A tudományos projekt olyan autonóm eszközök kifejlesztésére irányul, melyek – radartechnológia, illetve a Doppler-effektus segítségével – a váratlan helyzeteket is jeleznék.

A kutatást végző Andrzej Czyzewski szerint a munka lényegében intelligens (okos) közlekedési táblákat takar. A készülékek időjárási állomásként, és akusztikai mérőeszközként funkcionálnak. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a táblák a várható időjárási körülményekről, továbbá a szakasz terheltségéről (forgalmáról) is képesek valós idejű tájékoztatást adni. Legalábbis elméletben.

©

A táblákról szóló bemutató az Amerikai Akusztikai Társaság 179. találkozóján a téma volt. A szerkezetek szinte semmiben nem térnek el a KRESZ-ben megszokott eszközöktől. A tervezés állítólag nagyon jó ütemben haladt, de a koronavírus-járvány lelassította a folyamatot.

Czyzewski szerint a táblák által gyűjtött adatokkal valós időben figyelmeztethetnék a sofőröket a rájuk várható akadályokra – például a dugókra. A jelzések nem a táblákra kiírva jelennének meg, hanem a hozzájuk kapcsolható okostelefonon. Vagyis: a vezetőnek így is rá kellene néha pillantania a mobiljára, ha az útviszonyokról informálódna.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Nehéz lesz elkerülni az óvodai járványgócokat

Radar360: Nehéz lesz elkerülni az óvodai járványgócokat

A járványt nehéz megkerülni, de lehetséges – itt vannak a Magyar Sajtófotó Pályázat győztesei

A járványt nehéz megkerülni, de lehetséges – itt vannak a Magyar Sajtófotó Pályázat győztesei

Videó: szinte letolta a Suzuki az Opelt az útról, annyira akart előzni

Videó: szinte letolta a Suzuki az Opelt az útról, annyira akart előzni