Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Ha nem akar reklámokat látni, akkor fizessen – ezt felelte a YouTube annak a felhasználónak, aki észrevételezte, hogy véleménye szerint az elsősegélynyújtásban segítő videók előtt jobb lenne nem reklámok bevágásával rabolni a felhasználók idejét.

"Hello YouTube, esetleg megoldható lenne, hogy ne tegyetek reklámokat az elsősegélyes videók elé? Nincs időm megnézni egy étteremreklámot, amikor a nagymamám éppen fuldoklik egy halszálka miatt."

"Sajnálattal hallunk a problémáról – a YouTube Premium reklámmentes felhasználói élményt kínál videózás közben. Többet az alábbi linket tudhatsz meg róla. Reméljük, ez segített."

Ez a tragikomikus párbeszéd zajlott le 2020 utolsó napján a Twitteren. Az érdeklődő felhasználó a YouTube hivatalos csatornáját megszólítva tette fel a kérdését, és akármilyen hihetetlen, a válasz is onnan érkezett, és arra utal: fizesse ki a havi 10 dollárt, ha nem akar hirdetéseket látni az elsősegélyvideók előtt.

©

A @TeamYouTube csatornáról szombat este újabb hozzászólás érkezett, melyben a cég elnézést kér a korábbi válaszért, melynek nem szabadott volna megtörténnie. A YouTube Twitter-csatornájának üzemeltetői megígérik a felhasználónak, hogy észrevételét továbbítják a hirdetésekkel foglalkozó csapatnak.

Hogy miként született meg a YouTube eredeti válasza, azt egyelőre nem tudni. Alapvetően két lehetőség van. Ha a videómegosztó kommunikációs munkatársa írta a szöveget, akkor emberi mulasztás történhetett. Ha pedig a felvetésben lévő kulcsszavak alapján mesterséges intelligencia válaszolt, akkor az eset jól mutatja, hol is tart napjainkban a technológia alkalmazása.

A problémafelvetés egyébként eredetileg egy 2015-ös poén: Stephen Merchant színész-humorista akkor tette közzé majdnem szó szerint ugyanezt a Twitteren.

A mostani, újbóli közzététel alatt vannak, akik megjegyzik, hogy egészségügyi vészhelyzet esetén nem biztos, hogy a YouTube-on kellene megoldást keresni, talán inkább a mentőket kellene hívni. Erre reflektálva mások hozzáteszik: vannak olyan emberek, akik hiába vettek részt alapfokú egészségügyi tájékoztatókon, ilyen helyzetben leblokkolnak, így számukra igenis hasznos lehet, ha a mentők kiérkezéséig egy gyors videós bemutatóval eleveníthetik fel, mit kell a következő percekben csinálniuk.

A magyar felhasználóknak ilyen esetben a Mentők által kiadott hivatalos alkalmazás is hatékony segítséget nyújthat: az ingyenesen letölthető és díjmentesen használható okostelefonos appnak nemcsak a neve ÉletMentő, különböző funkciói szó szerint is életmentők lehetnek. Ide kattintva talál róla bővebb információt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem ússza meg egyszerűen az adóbevallást, aki nemrég vásárolt lakást adott el

Nem ússza meg egyszerűen az adóbevallást, aki nemrég vásárolt lakást adott el

Film készül a titokban megkeresztelt és elrabolt zsidó gyermekről

Film készül a titokban megkeresztelt és elrabolt zsidó gyermekről

Hálapénz nélkül, legálisan választana orvost? Ezt most épp nem tudja megtenni

Hálapénz nélkül, legálisan választana orvost? Ezt most épp nem tudja megtenni