szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Microsoft az első Xbox felfuttatásához különféle cégeket igyekezett meggyőzni és felvásárolni, a tervnek pedig része volt a Nintendo megszerzése is. A két fél találkozója több mint kínosra sikerült.

Húszéves lett a napokban a Microsoft játékgépe, a legelső Xbox, melyet rendhagyó történeti áttekintővel ünnepelt a Bloomberg. A hírügynökség egykori Microsoft-dolgozókat felkeresve olyan történeteket is megosztott összefoglalójában, melyekről a nyilvánosság nagyobb részének egyáltalán nem volt tudomása.

A kulisszatitkok közé tartozik az az “aprócska” részlet is, hogy a redmondi gyártó komoly terveket szövögetett a japán Nintendo felvásárlására. A cég megszerzése egy hosszabb távú stratégia része lett volna, amely során a Microsoft különféle vállalatokat (elsősorban játékkiadókat) meggyőzve próbálja felfuttatni az Xbox márkanevet.

A Bloomberg szerint a Microsoftot akkor vezető Steve Ballmer, illetve néhány munkatársa találkozót kértek a Nintendo illetékeseitől. Utóbbiak egyáltalán nem értették, mire készülhetnek az amerikaiak, de igent mondtak, és fogadták a Microsoft különítményét. Erre az elbeszélések szerint 1999 novemberében került sor, a Nintendo hazájában, Japánban.

A Microsoft elsősorban az Xbox technikai előnyeivel próbálta magához édesgetni a konkurens vállalatot. Hogy ezután pontosan milyen ajánlat hangzott el, az nem ismert, a japánok reakciója azonban igen: amikor Ballmer kimondta a felvásárlás szót,

a jelenlévő nintendósok hangos nevetésben törtek ki.

A Nintendo magabiztosságát jól mutatja, hogy a cég újabb, Switch nevű termékéből világszerte 75,1 millió darabot értékesítettek, míg a Microsoft-féle Xbox One-ból csupán 49,2 milliót.

A cég egyébiránt az EA-nél (Electronic Arts) is bepróbálkozott, de onnan is csalódottan kellett távozniuk. Igaz, az a találkozó nem volt ennyire kínos.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy kicsi panellakás áráért kelt el a horgolt Bernie Sanders-baba egy árverésen

Egy kicsi panellakás áráért kelt el a horgolt Bernie Sanders-baba egy árverésen

Újfajta arcmaszkok: kellemetlen hasznosat a kellemes hasznossal

Újfajta arcmaszkok: kellemetlen hasznosat a kellemes hasznossal

Kitilthatják az olasz zászlót és himnuszt az olimpiáról

Kitilthatják az olasz zászlót és himnuszt az olimpiáról