szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Password Monitor néven került az Edge böngészőbe az az új biztonsági funkció, ami figyelmeztetést küld a felhasználónak, ha valamelyik jelszava kikerülhetett az internetre.

Bármennyire is óvatos valaki a jelszavait illetően, előfordulhat, hogy egy korábbi adatszivárgás miatt illetéktelen kezekbe kerül. A Microsoft ezért egy új funkciót adott az Edge böngészőhöz, ami megmondja a felhasználónak, hogy az általa használt jelszavak sérülhettek-e.

A Password Monitor névre keresztelt funkció az Edge böngészőbe elmentett jelszavakat figyeli. Amennyiben az adott weboldalhoz tartozó felhasználói fiók adatai kiszivárognak – mert például a hackerek feltörik a weboldalt –, akkor az Edge jelez, hogy érdemes lecserélni a jelszót. A Microsoft ezzel igyekszik minimalizálni a károkat, ami főleg akkor jöhet különösen jól, ha az adott jelszót más helyen is használja az illető.

Már 600 millió ember használja a Microsoft Edge böngészőt

Vitathatatlanul jó lépés volt a Microsofttól, amikor Chromium alapokra helyezte át böngészőjét. A platformokon átívelővé tett böngésző annyira sikeres lett, hogy immár a második legnagyobb részesedés az övé. Egy álláshirdetésben pedig konkrét számot is közölt ezzel kapcsolatban a Microsoft.

Ha valakinek ismerős a megoldás, az nem a véletlen műve. A Google Chrome-ban és a Mozilla Firefox-ban már jó ideje van ilyen funkció, és az olyan jelszókezelő szolgáltatások, mint a 1Password és a LastPass is kínál ilyen megoldást.

A Microsoft megoldása annyiban új, hogy homomorf titkosítást használ az adatokhoz. Ez egy olyan technológiát takar, ami lehetővé teszi, hogy a titkosított adatokkal a titkosítás feloldása nélkül is lehessen dolgozni, így jóval nagyobb biztonságban lehet az adott információ. Mivel az algoritmus a régebbi processzorokat sem terheli le, ezért az idősebb számítógépeken sem okoz fennakadást a funkció használata.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szegeden sem írják alá szó nélkül a szerződéseket az orvosok

Szegeden sem írják alá szó nélkül a szerződéseket az orvosok

Hirtelen több millióan kezdtek Daft Punkot hallgatni, miután a duó bejelentette, hogy befejezik

Hirtelen több millióan kezdtek Daft Punkot hallgatni, miután a duó bejelentette, hogy befejezik

Fontos eredményeket értek el az új egészségügyi jogviszony miatt tiltakozó orvosok

Fontos eredményeket értek el az új egészségügyi jogviszony miatt tiltakozó orvosok