szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kellemetlen hibára figyeltek fel a Windows 10-ben: egy adott linket követve megjelenhet a kékhalál, azaz összeomlik a rendszer.

A Windows biztonsági rései és hibái nem új keletűek, és sajnos a legtöbb magával hozhatja a rosszindulatú szoftverek letöltését kétes weboldalakról. Azonban a napokban másfajta probléma került nyilvánosságra: csupán egy link követése az utált kékhalál képernyő hozhatja elő, ami azt jelenti, hogy összeomlott az operációs rendszer.

A hibáról a Bleeping Computer számolt be: adott egy URL vagy egy belső Windows-helyre mutató link, és elég, hogy a felhasználó a böngésző címsorába írja ezt. Amikor a Windows megpróbálja feldolgozni a linket, ikont próbál létrehozni az adatokból, és összeomlik.

©

Ez a hiba akár távolról is kihasználható (bár konkrét támadásról még nem érkezett hír), amennyiben ráveszik a felhasználót a káros URL-re kattintásra. Ha a rosszindulatú támadók rendszergazdai hitelesítő adatokkal rendelkeznek akkor akár távolról is végrehajthatnak egy olyan parancsot, amely a hálózat összes Windows 10-es számítógépén hozzáfér az inkriminált útvonalhoz, így valamennyi gép összeomolhat. A Bleeping Computer tesztjei megerősítették, hogy a hiba megtalálható a Windows 10 1709-es és újabb verzióiban, korábbi verziókban nem akadtak ilyen problémára.

A szakoldal már megkérdezte a Microsofttól, hogy tudnak-e a hibáról és javítják-e. A vállalat szóvivője meglehetősen általános választ adva azt mondta: „A Microsoft megvizsgálja a jelentett biztonsági problémákat, és a lehető leghamarabb frissítéseket adunk ki az érintett eszközökhöz”.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új finanszírozási rendszer jöhet ősztől az egyetemeken

Új finanszírozási rendszer jöhet ősztől az egyetemeken

Hatalmas nyomatékú dízelmotor a legújabb amerikai pickupban

Hatalmas nyomatékú dízelmotor a legújabb amerikai pickupban

Elutasították az Orbán Győző cégének túlárazása miatt tett feljelentést

Elutasították az Orbán Győző cégének túlárazása miatt tett feljelentést