szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az OSIRIS-REx nevű űrszonda még 2020 októberében vett mintát a Bennu aszteroidából, amit visszahoz a Földre a szerkezet. A tudósok azt remélik, kiderülhet belőle, hogyan keletkezett a Naprendszer és az élet a Földön.

Hamarosan végleg búcsút int a NASA űrszondája a Bennu aszteroidától. A tervek szerint az OSIRIS-REx május 10-én indul majd el a Föld felé, magával hozva azt a mintát, amit az égitestről vett a szerkezet.

A NASA még 2016-ban indította útnak az egységet, hogy mintát vegyen az aszteroidából. A kutatók abban reménykednek, hogy ezeket elemezve jobban megismerhetjük, hogy miként keletkezett a Naprendszer, illetve az élet a Földön.

Az OSIRIS-REx 2020 októberében kezdte meg azt a bonyolult műveletet, amelynek végén sikerült begyűjtenie a törmeléket és a port. Az öröm azonban nem lehetett felhőtlen, kiderült ugyanis, hogy a szerkezetből szivárog a minta.

Videó: Felvette a NASA űrszondája, mi történt 321 millió kilométerre a Földtől

Sikeres volt a NASA küldetése a Bennu nevű aszteroidánál, rögzíteni is sikerült, miként vett belőle mintát az Osiris-REx űrszonda.

"A csapat éjjel-nappal azon dolgozik, hogy meggyorsítsa az elraktározási folyamatot, hogy minél több anyagot megóvhassunk és lehozhassunk a Földre" – nyilatkozta akkor Dante Lauretta, a NASA missziót vezető kutatója.

Michael Moreau, a küldetés egyik projektmenedzsere szerint a májusi indulás kifejezetten izgalmasnak ígérkezik, a szerkezet ugyanis a maradék üzemanyagát is felhasználja majd a manőverhez. Vagyis mindennek pontosan és elsőre kell sikerülnie, különben nem biztos, hogy haza tudják hozni az űrszondát.

Ha minden a tervek szerint halad, az űreszköz 2023 szeptemberében tér majd vissza a Földre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Bob Marley zenekarának utolsó, még élő tagja

Meghalt Bob Marley zenekarának utolsó, még élő tagja

Mesterséges Intelligencia az üzlet szolgálatában: két magyar egyetemen is speciális képzés indul

Mesterséges Intelligencia az üzlet szolgálatában: két magyar egyetemen is speciális képzés indul

16 éves lány a legfiatalabb áldozata a koronavírus-járványnak Magyarországon

16 éves lány a legfiatalabb áldozata a koronavírus-járványnak Magyarországon