szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sikeres volt a NASA küldetése a Bennu nevű aszteroidánál, rögzíteni is sikerült, miként vett belőle mintát az Osiris-REx űrszonda.

Éveket kellett várni azokra a másodpercekre, amelyek szerdán meghozták a NASA történelmi küldetésének sikerét. Az Osiris-REx nevű űrszonda sikerrel közelítette meg, majd vett mintát egy robotkar segítségével abból az aszteroidából, ami a Földtől nagyjából 321 millió kilométerre található.

Az Osiris-REx a Bennu felszíne felett egy méterrel állt meg, majd kinyújtotta a 30 centiméter átmérőjű robotkarját, hogy elvégezze a rá bízott feladatot. A művelet az amerikai űrkutatási hivatal szerint alig hat másodpercig tartott, azután újra emelkedni kezdett az űrszonda. A manővert a robotnak egyedül kellett elvégeznie, így amellett, hogy egy rövid ideig a tudósok sem tudtak beavatkozni a misszióba, azt sem lehetett tudni, hogy egyáltalán sikerrel járt-e a szerkezet.

A szakemberek három kamerát szereltek az Osiris-REx-re, hogy megnézzék, pontosan mi történt a küldetés során. Ezek közül az egyik akkor kapcsolt be, amikor 25 méterrel a felszín felett járt az egység, majd egészen addig dokumentálta az eseményeket, amíg 13 méter magasra nem jutott a mintavétel után.

A mintavétel pillanatáról egy külön GIF-et is készített a NASA.

A szondát 2016-ban indították útjára, de két évig csak keringett az aszteroida körül, hogy optimális helyszínt keressen a későbbi manőverhez.

A begyűjtött mintákat visszahozza majd a Földre, hogy elemezni tudják a kutatók.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marad a köd, ónos szitálás bárhol lehet, hó csak a hegyekben várható

Marad a köd, ónos szitálás bárhol lehet, hó csak a hegyekben várható

Egy 21 éves nő is van a járvány újabb áldozatai között

Egy 21 éves nő is van a járvány újabb áldozatai között

Ónody Gomperz Tamás: A választás tragikus szabadsága a járványban

Ónody Gomperz Tamás: A választás tragikus szabadsága a járványban