szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

90 százalék feletti a Szputnyik V hatásossága a harmadik tesztfázis adatai szerint, ráadásul a 60 év felettieknél is ugyanilyen hatásos.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

91,6 százalékban hatásos az orosz Szputnyik V vakcina a koronavírus ellen – ismertette a Szputnyik V vakcina harmadik tesztelési fáziából származó, 20 ezer résztvevő eredményeinek értékelése alapján készült adatokat a világ egyik legismertebb orvosi lapjában, a The Lancetben megjelent cikk.

A 60 évnél idősebbek körében szinte pontosan ugyanekkora, 91,8 százalékos a vakcina hatásossága. Ezt 2144 ember adataiból állapították meg.

[Hatásos? Drága? Titokzatos? Minden, amit az orosz Szputnyik V vakcináról tudni lehet]

Az orosz vakcinával kapcsolatban az egyik leggyakoribb kritika az volt, hogy a tesztelésről alig adtak ki értékelhető információt, ebből a szempontból is fontos változást jelent a The Lancet cikke.

A vizsgálatban részt vevőket két részre osztották. Azok között, akik megkapták az oltást, három héttel később 16 koronavírusos fertőzöttet találtak, míg azok között, akiknek placebót adtak be, 62 pozitív eset lett. Azok közül, akik a Szputnyik V vakcináját kapták meg, és mégis megfertőződtek, egyetlen közepesen súlyos vagy súlyos eset sem volt.

[Az oroszok közölték: februárban jön a Szputnyik light]

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!