szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy hackerfórumon árulták a kiberbűnözők a Cyberpunk 2077 forráskódját, amit a hét elején loptak el a fejlesztőktől. A kikiáltási ára 1 millió dollár volt, de végül egy másik helyről érkező ajánlatot fogadtak el.

A hét elején derült ki, hogy a Cyberpunk 2077-et fejlesztő CD Project RED számítógépes rendszerét hackerek támadták meg, majd zsarolóvírussal blokkolták a számítógépek egy részét, hogy a dolgozók ne tudják használni azokat. A támadás során a döcögősen indult Cyberpunk 2077 és a stúdió egy még publikálás előtt álló játékának forráskódja is a hackerekhez került.

Hogy kik állhatnak a támadás hátterében, továbbra sem lehet tudni, a helyzet viszont úgy tűnik, azóta még rosszabbra fordult. A The Verge beszámolója szerint ugyanis a kiberbűnözők egy hackerfórumon kezdték el árulni a Cyberpunk 2077 forráskódját, ám az aukciót leállították, mert állítólag elfogadtak egy másik forrásból érkező ajánlatot.

A Cyberpunk 2077 forráskódja 1 millió dolláros (296 millió forintos) kikiáltási árról indult, ugyanakkor 7 millió dollárért (kb. 2 milliárd forint) bárki megvásárolhatta volna azt. Azt nem tudni, hogy végül ki volt a vásárló, mennyiért kelt el a lopott kód, és mit fog vele kezdeni az új tulajdonosa.

A hackerek egyébként nemcsak a Cyberpunk 2077 forráskódját szerezték meg, de a The Witcher 3 kiadatlan változatát, valamint egyéb jogi és pénzügyi dokumentumoat is. A cég korábban már jelezte, nem fog fizetni a támadóknak, még akkor sem, ha az adatokat nyilvánosságra hozzák.

A zárolt számítógépek ellenére egyébként sikerült az adatokat egy biztonsági másolatból visszaállítani. A cég szerint a játékosok adatait a támadók nem tudták megszerezni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!