szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A holland Leideni Egyetem tudósai még csak az északi égbolt 4 százalékát térképezték fel, de máris 25 ezer szupermasszív fekete lyukat tettek láthatóvá.

Lenyűgöző térképet készítettek a holland Leideni Egyetem kutatói a világűrről. A szakemberek az alacsony frekvenciájú rádióteleszkópok, a szuperszámítógépek, valamint az adatok feldolgozását segítő algoritmusok segítségével egy olyan "éjszakai égboltot" állítottak össze, amelyen mintegy 25 000 szupermasszív fekete lyukat láthatunk.

Bár a kép úgy néz ki, mintha fényesen ragyogó csillagokat látnánk, az egyes pontok valójában fekete lyukak, amelyek mindegyike egy-egy távoli galaxisban található. A kutatók képesek voltak pontosan meghatározni a helyzetüket azáltal, hogy elemezték a hozzájuk közel kerülő anyag rádióemisszióját.

©

Ezeket a jeleket a Low Frequency Array (LOFAR) névre keresztelt teleszkóprendszerrel sikerült detektálniuk, ami egy hatalmas, Európa kilenc országában mintegy 52 helyszínnel rendelkező hálózat.

Ezzel a rendszerrel egyébként igen nehéz az ilyen megfigyelés, mert a Föld ionoszférája torzítja a látottakat. (Nagyjából úgy, mint ahogy a víz töri meg a fényt, és látunk például egy medencében lévő tárgyat, mint ahol valójában van.) Éppen ezért a szuperszámítógépek és a mesterséges intelligencia segítségével négy másodpercenként korrigálták a jeleket.

Egy átlagos fekete lyukat akartak tanulmányozni a tudósok, de sokkal érdekesebb dologra bukkantak

A szupermasszív fekete lyukak a tudósok számára rendkívül izgalmas képződmények, ám ez nem jelenti azt, hogy a kisebbek ne keltenék fel az érdeklődésüket. Most például egy egész csoport ilyet találtak a Hubble űrteleszkóp segítségével.

Mindez lehetővé tette, hogy azokat végül fekete lyukakról alkotott képpé transzformálják át.

A fenti kép az északi égbolt nagyjából 4 százalékát fedi le, így a tudósok addig folytatják a munkát, amíg teljes nem lesz a kép.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megmagyarázta a kormányhivatal, mi a baj a hódmezővásárhelyi ingyenes buszjáratokkal

Megmagyarázta a kormányhivatal, mi a baj a hódmezővásárhelyi ingyenes buszjáratokkal

65 férőhelyes menedéket építenek a kacsacsőrű emlősöknek, próbálják megmenteni őket

65 férőhelyes menedéket építenek a kacsacsőrű emlősöknek, próbálják megmenteni őket

Az olasz maffia is megtalálta a legjobb pénzforrást: az uniós pénzeket

Az olasz maffia is megtalálta a legjobb pénzforrást: az uniós pénzeket