szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A NASA Mars-járója által készített fotókat az osztrák Joanneum Research kutatóintézet munkatársai dolgozták fel, majd alkottak belőle egy háromdimenziós képet.

Elkészítették a Perseverance marsjáró landolási helyének háromdimenziós képét a Joanneum Research osztrák tudományos intézet kutatói. A szakértői team számára egy videót is készítettek, ezt egyelőre még nem mutatják be a nyilvánosságnak – mondta el Gerhard Paar, a képelemzéssel és mérési rendszerekkel foglalkozó csoport munkatársa.

A hét elején kapták meg a grazi szakértők az első fotókat, amelyeket a Mars-járó "árbocán" két méter magasan elhelyezett Mastcam-Z kamerarendszere készített. "Nagyon örülünk, hogy egyből működött. Az adatokat azonnal ki tudtuk értékelni és bemutatni" – mondta Paar.

©

Munkatársaival a sztereokép minden egyes képpontját háromdimenzióssá alakították, ezekből úgynevezett texturált pontfelhőket, valamint vizualizációkat hoztak létre. Így született meg a videó, amely egy átrepülést szimulál és láthatóvá teszi a rover körüli vidék elemeit.

©

Mintegy 200 képet analizáltak, ebből készült egy kétperces videó. Időközben beérkeztek további felvételek is, melyeken már a horizont is a kamera látószögébe került – fejtette ki a szakértő.

Az osztrák csapat, amelynek a virtuális valósággal és vizualizációval foglalkozó bécsi kutatóközpont (VRVis) is tagja, a háromdimenziós képet eljuttatta a Mastcam-Z tudományos csapatának. Az általuk kifejlesztett eszköz lehetővé teszi a Mars felszínének interaktív megfigyelését és geológiai értelmezését.

Lélegzetelálló fotót küldött haza a Perseverance a Marsról

Hazaküldte a vörös bolygó felszínéről készített első, nagyfelbontású panorámafelvételét a Perseverance marsjáró - közölte szerdán az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

Az egytonnás, hatkerekű Perseverance több mint 470 millió kilométer megtétele után múlt csütörtökön landolt a Marson a 250 méter mély Jezero-kráterben. A tervek szerint egy teljes marsi évig – 687 földi napig – dolgozik majd a bolygón, ahol a mikrobiális élet nyomai után kutat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Black Mirrort emlegették, amikor a rendőrség robotkutyája felbukkant New York utcáin

A Black Mirrort emlegették, amikor a rendőrség robotkutyája felbukkant New York utcáin

Szeretettel a Vajdaságból: Vučić szerb elnök, a vitamininfluenszer

Szeretettel a Vajdaságból: Vučić szerb elnök, a vitamininfluenszer

Fajgyűlöletet látnak az örmények az azeriek háborús panoptikumában

Fajgyűlöletet látnak az örmények az azeriek háborús panoptikumában