szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nemcsak a mérete, hanem az ára is csekély a Raspberry Pi Picónak. Nem is olyan egyszerű működőképes operációs rendszert fejleszteni rá, de ez most sikerült.

Unixot futtathat egy négydolláros mikrokontrolleren – írja a mikrogépeiről ismert Raspberry egy blogbejegyzésben, utalva egy újonnan portolt Unix-szerű operációs rendszerre, a Fuzixra. A Fuzixot egy brit számítógépes szakember, Alan Cox fejlesztette mint „pehelysúlyú” Unix operációs rendszert egészen kicsi gépekre.

Ezzel persze még nem volt kész minden: David Given programozó – írja a ZDNet – különféle architektúrákba portolta a Fuzixot. E projekten belül kiadott egy portot a Pi Pico RP2040 apró chipjéhez. Ez egy kétmagos ARM Cortex-M0 + -t, 264 kB chipen belüli RAM-ot és legfeljebb 16 MB chipen kívüli Flash memóriát tartalmaz.

©

A fejlesztő egy „oldschool” V7 Unix-klónként írja le a rendszert, ami képes kis helyen futni, és a kevés RAM-mal (például 1 MB) rendelkező gépeken sem jön zavarba. Ráadásul jelen esetben csak a Pico egyik magját használja, azaz a második mag más folyamatokhoz használható. Annyit azért tudni kell, hogy a Fuzix Pi Pico portból még hiányzik a többfeladatos támogatás.

A Raspberry Pi részletesen elmagyarázza a blogjában, hogyan lehet a Fuzixot működtetni egy Raspberry Pi Picón vagy egy másik Linux-alapú számítógépen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Románia karanténnal várja a hazatérő vendégmunkásait és turistáit

Románia karanténnal várja a hazatérő vendégmunkásait és turistáit

Gödöllői bútoráruház parkolójában csaptak le a rendőrök a drogkereskedőre – videó

Gödöllői bútoráruház parkolójában csaptak le a rendőrök a drogkereskedőre – videó

Mit tehet az a vendéglátóhely, amely a járvány alatt is fenntarhatóan akar működni?

Mit tehet az a vendéglátóhely, amely a járvány alatt is fenntarhatóan akar működni?