szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kutató már a szerkezet fejlettebb változatán is dolgozik, ami egyszerre akár két szúnyogot is képes lesz elintézni.

Egy orosz tudós már az interneten is közszemlére tette annak a szerkezetnek a leírását, ami a mesterséges intelligencia és egy 1 wattos lézer segítségével irtja a szúnyogokat. Illetve: elvben. Merthogy a hideg idő miatt egyelőre nem lehetett letesztelni, vajon tényleg működik-e.

©

A masina ékköve egy Raspberry Pi, ez vezérli magát a lézert, míg a neurális hálót (vagyis az MI-t) egy combos PC, egy Nvidia GTX 1060-al és egy Ryzen 5-ös processzorral hajtott számítógép működteti. A szoftver a feltaláló szerint nemcsak “látja”, hanem fel is ismeri a zümmögő rovart, és ha ilyen történik, azonnal tüzet nyit.

A rendszer egyelőre egyetlen szúnyoggal birkózik meg, de a tudós, Ildar Rakhmatulin elmondása szerint már készül a fejlettebb és kisebb változat, ami elviekben kettőt is képes lesz elintézni. Rakhmatulin South Ural University PhD hallgatója.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!