szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre több jel utal arra, hogy nem igazán kedvelik a vásárlók a csökkentett méretű iPhone 12-t, az iPhone 12 minit. Az Apple ezért vissza is fogja vele kapcsolatos megrendeléseit.

Világszerte óriási siker az iPhone 12 család, azonban a család legkisebbike kevésbé lett népszerű. Az iPhone 12 minivel az volt az Apple célja, hogy azoknak is adjon csúcsjellemzőkkel felruházott telefont, akik amúgy nem kedvelik a nagyobb méreteket. Úgy tűnik, ezúttal nem vált be a számítás.

A Nikkei Asia értesülése is alátámasztja a február eleji információkat, a mostani hírek szerint ugyanis az Apple összességében 20 százalékkal csökkentette az iPhone-ok megrendeléseit a decemberi adatokhoz képest, és a csökkentett megrendelések többsége az iPhone 12 minire vonatkozik. A Nikkei egyik, az Apple ellátási láncát ismerő forrása úgy tudja, hogy az Apple 70 százalékkal csökkentette az iPhone 12 mini tervezett gyártását 2021 első felére, és a Nikkei még a „legenyhébbnek” tartja ezt a becslést (hogy a többi mi volt, arról nem nyilatkoztak). Sőt, az egyik meg nem nevezett forrás azt állítja, hogy az Apple még néhány beszállítóját is felkérte, hogy „ideiglenesen állítsák le a kifejezetten a mini alkatrészek gyártását”.

©

Némileg árnyalja a képet, hogy a Nikkei forrásai szerint az iPhone 12 mini az Apple megrendelésének körülbelül 10–15 százalékát tette ki 2020 végéig. A Nikkei elemzői azzal magyarázzák a kis modell barátságtalan fogadtatását, hogy az 5G-támogatás problémát jelenthet a telefon kisebb akkumulátorának, de ami még fontosabb, ha hasonló árú telefonokról van szó (iPhone 12 mini és például az iPhone 11), akkor a nagyobb valószínűséggel választják a nagyobb kijelzővel rendelkező telefont.

[Kicsi iPhone sosem volt még ennyire jó: teszten az iPhone 12 mini]

Beszállítói információk szerint az Apple még mindig 230 millió iPhone gyártását tervezi ebben az évben, de ezekből csak mintegy 75 milliót fog gyártani az év első felében. A vállalat természetesen arra számít, hogy a második félévben lesz a felfutás, a 2021-es iPhone-modellek megjelenését követően.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!