szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A dedikált csapatok mellett ma már a mesterséges intelligencia is besegít a közösségi oldalnak, hogy kevesebb legyen az álprofil.

A 2020-as év utolsó negyedévében, vagyis az októbertől decemberig tartó időszakban több mint 12 millió koronavírusos hírt jelölt meg álhírként, és több mint 1,3 milliárd kamuprofilt távolított el oldaláról a Facebook – jelentette be a közösségi oldal egy hosszabb bejegyzésben.

A cég hétfői közlése szerint mára egy kiterjedt csapat és a mesterséges intelligencia végzi a felhasználói profilok ellenőrzését. A vállalat a dezinformációs kampányok visszaszorításába is sok időt fektet, ezekből az elmúlt három hónap alatt 100 ilyen hálózatot sikerült felszámolniuk.

A Facebook más eredményekről is hírt adott: elmondásuk szerint a házon belül működő “álhírrendőrségük” beavatkozásával (melynek tagjai több mint 60 nyelven beszélnek) radikálisan, mintegy 95 százalékkal csökkent azoknak a posztoknak az utóélete, melyeket előzőleg hamisnak minősítettek. A posztok tisztítását számszerűen 35 ezer alkalmazott végzi, köztük egy magyar.

Az amerikai képviselőház illetékes bizottság egyébként éppen ezen a héten tárgyalja a technológiai cégek, így a Facebook gyakorlatát arra vonatkozóan, hogy mit tesznek azok az online dezinformáció megfékezéséért.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!