szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Románia után Magyarországon is elindul a Facebook tényellenőrző programja, amit az AFP, vagyis a francia hírügynökség bevonásával vezet be nálunk a közösségi oldal.

A Facebook félretájékoztatás elleni küzdelmének részeként olyan független tényellenőrző szervezetekkel társul világszerte, amelyek felülvizsgálják és értékelik a tartalmak pontosságát. Ez eddig csak külföldön volt elérhető, kedden azonban a Facebook bejelentette: Magyarországon is elindítja a tényellenőrző programot az AFP – a francia nemzeti hírügynökség – bevonásával, amely a független Nemzetközi Tényellenőrző Hálózat (International Fact-Checking Network) tanúsítványával rendelkezik.

Sophie Eyears, a Facebook stratégiai partnerfejlesztési menedzsere szerint az AFP a Facebook legfontosabb tényellenőrző partnere, amely világszerte számos újságíróval dolgozik együtt.

A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy ha egy tényellenőrző hamisnak értékel egy hírt – vagy más egyéb tartalmat –, azt a hírfolyamban lejjebb pozícionálja a Facebook, jelentősen csökkentve ezzel annak terjesztését. A közösségi oldal ezzel igyekszik megakadályozni azt, hogy terjedjen az álhír, így ugyanis csökken azoknak a felhasználóknak a száma, akik előtt megjelenik az adott tartalom.

Azoktól a Facebook-oldalaktól és domainektől, amelyeken újra és újra megosztanak álhíreket, a Facebook elveszi a bevételszerzési és hirdetési lehetőséget, illetve az elérésük is csökkenni fog. Ha egy bejegyzést hamisként jelöl meg a külső tényellenőrző partner, a Facebook figyelmezteti a bejegyzés olvasóit és megosztóit erről a tényről.

©

Fontos ugyanakkor, hogy

a külső tényellenőrző partnerek nem távolíthatnak el a fiókokat vagy oldalakat a Facebookról.

A térségben egyébként nem Magyarország az első, ahol megjelent a Facebook tényellenőrző programja. Eddig Lengyelországban, a Balkán-félszigeten, Csehországban, Szlovákiában és Romániában volt jelen a program, most pedig Magyarország mellett Bulgária lett "az új tag". "Az AFP tényellenőrző hálózata 17 európai országra terjed ki, és 12 különböző európai nyelven működik" – közölte Christine Buhagiar, az AFP európai regionális igazgatója.

©

A Facebook jelenleg több mint nyolcvan tényellenőrző partnerrel dolgozik együtt, amelyek világszerte több mint hatvan különböző nyelven ellenőrzik a tartalmakat. A vállalat a jövőben tovább bővítené ezt a tevékenységét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
2,9 milliárdért bocsátott ki kötvényeket az Otthon Centrum

2,9 milliárdért bocsátott ki kötvényeket az Otthon Centrum

Problémás csírázóképesség, kevés mag – letesztelte a Nébih a paprikavetőmagokat

Problémás csírázóképesség, kevés mag – letesztelte a Nébih a paprikavetőmagokat

Első főszerepére nehezen találták meg Törőcsik Marit, aztán filmtörténetet írt

Első főszerepére nehezen találták meg Törőcsik Marit, aztán filmtörténetet írt