szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A virológus szerint túl vagyunk a harmadik hullám csúcsán, de a nyitásnak még nincs itt az ideje.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az ötnapos csúszóátlagot figyelembe véve március 26. és április 1. között tetőzött a fertőzöttek, a kórházban ápoltak, a lélegeztetőgépen lévők, majd pedig az elhunytak száma. Ezek alapján túl vagyunk harmadik hullám csúcsán – mondta az ATV Start című műsorában Rusvai Miklós.

A virológus ugyanakkor kockázatosnak tartja a kormány tervét, mely szerint 2,5 millió beoltott után megkezdődhet a nyitás. Ezt néhány órával korábban már be is jelentette Orbán Viktor miniszterelnök. Rusvai Miklós ezzel szemben még várna,

és inkább a szennyvízvizsgálatok eredményeihez, a járványadatokhoz igazítaná az enyhítés kezdetét.

Az iskolák április 19-re tervezett nyitásáról azt mondta, ha ennek lesznek is hatásai, azok csak a május eleji járványadatokban mutatkoznak meg. A virológus azt is mondta: az átoltottsági arányok miatt akkortájt maximum a csökkenés rövid megtorpanására lehet majd számítani, növekedésre nem.

Rusvai Miklós abban bízik, hogy nyárra már a 18 év alattiak számára is lesznek bevizsgált, megbízható oltóanyagok. Az év végére, vagy a jövő év elejére pedig már koronavírus elleni gyógyszer is rendelkezésre állhat. Az oltással kapcsolatban úgy fogalmazott: nem szabad válogatni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megöltek egy nőt egy szegedi panzióban

Megöltek egy nőt egy szegedi panzióban

Foci-Eb: Bilbao nem vállalta nézők beengedését, elvették tőle a rendezést

Foci-Eb: Bilbao nem vállalta nézők beengedését, elvették tőle a rendezést

A Jóbarátoknak már az első két része olyat dobott, amit addig szinte senki

A Jóbarátoknak már az első két része olyat dobott, amit addig szinte senki