szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A demokrata elnök kormánya mindenféle módszert bevet a hatékony járványkezelés érdekében, és hogy az emberek viseljék a maszkokat.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A koronavírus-járvánnyal a mindennapok részévé váltak az arcmaszkok. Bár a védőeszközök hatásosságát nem lehet megcáfolni, tökéletesnek így sem nevezhetők. Ennek oka, hogy a maszkok nem mindegyike kényelmes, hosszabb távon pedig kifejezetten zavaró lehet a viselésük. A szemüvegeseket érintő problémakörről már nem is szólva.

E jelenségek elhárítása érdekében írt ki kétfordulós versenysorozatot az USA munkavédelmi kutatóintézete (National Institute for Occupational Safety and Health, NIOSH), és a gyógyszervállalatokat támogató hatóság, a BARDA (Biomedical Advanced Research and Development Authority). A verseny 500 ezer dollár, mintegy 151 millió forint összdíjazású, vagyis igen komoly pénznyereményekkel kecsegtet, amit a Joe Biden-féle kabinet ad.

A jelentkezőknek első körben a már piacon lévő, sokszor látott maszkokat kell úgy újratervezniük, hogy azokból valamilyen újfajta megoldás szülessen. A NIOSH ebből a körből 10 nyertest választ majd ki, akik egyenként 10 ezer dollárt, mintegy 3 millió forintot kaphatnak. A második kör már nehezebb: ennek során vadonatúj technológiákat alkalmazva kell arcmaszkokat tervezni, de olyanokat, amelyek egyáltalán nem hasonlítanak a mostaniakra. Az itteni nyereményalap 400 ezer dollár (nagyjából 120 millió forint), amelyet az öt legjobb ötlettel jelentkező között osztanak szét.

A verseny során minden maszkhoz a konkrét tervet és a prototípust is el kell juttatni, vagyis nem elegendő pusztán lerajzolni, illetve elmagyarázni, hogyan működik. A Mask Innovation Challenge néven indult verseny első szakasza április 21-én zárul. A megmérettetésen elsősorban amerikai állampolgárok vehetnek részt, de a legjobb ötletek valószínűleg máshol is megjelennek majd.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több régióban is elfogyott a vakcinatartalék Olaszországban

Több régióban is elfogyott a vakcinatartalék Olaszországban

Közel félmillió 25 év alattit érinthet a jövőre tervezetett szja-mentesség

Közel félmillió 25 év alattit érinthet a jövőre tervezetett szja-mentesség

Tíz fok sem lesz szerdán, keleten havazás is várható

Tíz fok sem lesz szerdán, keleten havazás is várható