szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai járványügyi központ (CDC) szakemberei szerint az USA-ban ma már elég beoltott van ahhoz, hogy a kontinensen belüli utazgatás bizonyos feltételek mellett, de újraindulhasson.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Frissítette korábbi útmutatóját az amerikai betegségmegelőzési és járványügyi központ (CDC), amely most már úgy véli: a teljesen beoltottak biztonságban utazhatnak egyik államból a másikba és vissza – idézte az ajánlással kapcsolatos szöveget a The Verge. A járványügyi központ mindeddig azon az állásponton volt, hogy az amerikaiak csak akkor induljanak útnak, ha halaszthatatlan dolguk van.

A beoltottak egyre magasabb számával ez azonban megváltozott.

Az új ajánlások szerint az államok közti utazgatás esetén se tesztelés, se karantén nem szükséges, hacsak az érkezés helye meg nem követeli azt. Az utazóknak mindemellett maszkot kell viselniük, és közel két méter távolságot kell tartaniuk a többi embertől. Az olyan zárt terekben viszont, ahol más oltottak is tartózkodnak, a maszk levehető.

A CDC azt is írja, hogy az önkarantén az Egyesült Államokba való visszatéréskor sem kötelező, de tesztelni mindenképp kell. Ennek a központ szerint a más kontinenseken terjedő vírusvariánsok az oka, melyek éppen az utazások alkalmával terjednek igazán. Attól pedig, hogy valaki be van oltva, a járványügy szerint még ugyanúgy elterjesztheti az újabb kórokozót.

Az amerikai szakemberek azokat tekintik teljesen beoltottnak, akik már túl vannak a második Pfizer/BioNTech- vagy Moderna-oltásukon, a vakcinák beadása óta pedig legalább két hét eltelt. Az útmutató a Johnson & Johnson típusú oltóanyagról is rendelkezik, melyből egyetlen egyre van szükség. Ez esetben egy hét várakozás szükséges, mire a CDC szerint a páciens védettnek tekinthető.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kevés szabálytalanságot találtak az újranyitott boltoknál

Kevés szabálytalanságot találtak az újranyitott boltoknál

Levegővétel az intenzív osztályon: kinek jusson?

Levegővétel az intenzív osztályon: kinek jusson?

Aranyos játéknak tűnt az app, valójában pénzes kaszinó működött benne

Aranyos játéknak tűnt az app, valójában pénzes kaszinó működött benne