szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tíz kilométeres kitörési oszlop szállt fel a vulkánból, a lakosságot hajókkal menekítik a közeli szigetekre.

Kitört a La Soufriére vulkán a karib-tengeri Saint Vincenten, a sziget lakosait evakuálják – közölte pénteken a helyi katasztrófavédelmi hivatal (Nemo).

Az 1234 méter magas La Soufriére-ből, amely a fő sziget, Saint Vincent északi részén található, tíz kilométer magas kitörési oszlop szállt fel. A katasztrófavédelmi hatóság hamuesőre figyelmeztetett a térségben.

A vulkánnál korábban rengéseket mértek, amelyek arra utalnak, hogy láva tör a felszín felé. A Saint Vincent és a Grenadine-szigetek katasztrófavédelmi hatósága már csütörtökön megkezdte az úgynevezett vörös zóna, vagyis a vulkán közvetlen közelében lévő területek mintegy 16 ezer lakosának az evakuálását.

Az embereket hajókkal szállítják a közeli szigetekre, illetve Saint Vincent veszélyövezeten kívül található részeibe. A koronavírus-járvány ugyanakkor hátráltathatja a kitelepítést, mert csak oltott embereket engednek fel hajókra és ezzel más szigetekre, elejét véve a vírus terjedésének.

Az évtizedekig szunnyadó tűzhányó tavaly decemberben kezdett el hamut szórni.

A szigetcsoportnak mintegy százezer lakosa van. Vulkanikus aktivitást legutóbb 1979-ben jegyeztek fel. A La Soufriére 1902-ben történt kitörésekor több mint ezren vesztették életüket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!