szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két fűrészhal tetemét mosta partra a víz Floridánál, az egyik súlya a 450 kilogrammot is elérheti.

Még a szakembereket is meglepte az a két haltetem, amelyet nemrég mosott partra a víz Floridánál a múlt hét során. A két hal egyike ugyanis majdnem 5 méter hosszú volt – egész pontosan 4 méter 87 centit mértek –, súlyra pedig nagyjából 360-450 kilogrammot nyomhatott.

A szóban forgó állat egy fűrészhal (Pristis pectinata) volt, amely honos fajnak számít a Florida környéki vizekben – írja a Gizmodo. A szakemberek néhány éve derítették ki, hogy az állat képes a partenogenezisre, vagyis anélkül is képes szaporodni, hogy ahhoz egy hímmel kellene párosodnia. Az állat egyébként a súlyosan veszélyeztetett fajok közé tartozik.

FWC sawfish biologists responded to sawfish hotline reports of two large smalltooth sawfish that died in the Florida...

Közzétette: FWC Fish and Wildlife Research Institute – 2021. április 8., csütörtök

Az állat további különlegessége, hogy a csigolyái "évgyűrűket" növesztenek, épp úgy, ahogyan az ősi cápák tették. Gregg Poulakis, a floridai Fish and Wildlife Conservation Commission nevű természetvédő szervezet halbiológusa úgy nyilatkozott, a csapatával most ezeket az évgyűrűket akarják megszámolni, hogy kiderüljön, hány éves lehetett az állat.

A szakemberek szerint a most partra mosott tetem egyikénél sem találták egyértelmű jelét annak, hogy miért pusztulhattak el az állatok. A kisebbik fűrészhal csupán 3,6 méteres volt, ami azt mutatja, hogy valószínűleg még nem fejlődött ki teljesen. A nagyobbik fűrészhal viszont már ivarérett nősténynek számított.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!