szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Perseverance folyamatosan küldi a friss fotókat a vörös bolygóról. A marsi kutatójárműről legutóbb egy olyan is visszaérkezett, ami rögtön beindított a találgatásokat.

Többen csillagászati szenzációt sejtettek a mögött a NASA-felvétel mögött, amelyet a Perseverance küldött vissza a vörös bolygóról. A képen a marsi táj látható, illetve az égbolt egy kis része, rajta egy igen érdekes, szivárványhoz hasonló jelenséggel. Csakhogy a Marson nem alakulhatnak ki szivárványok, ez ott lehetetlen.

A NASA egy Twitter-bejegyzésben tért ki a magyarázatra. E szerint a szivárványok létrejöttéhez mindenekelőtt vízcseppek szükségesek, másodszor pedig a rajtuk visszaverődő fény, ami létrehozza az optikai jelenséget. A Marson azonban komoly hiány van vízből, emellett túl hideg is van, hogy a víz a bolygó légkörében cseppfolyós formában maradjon meg.

De a talány akkor is talány: mi okozza a szivárványszerű megjelenést? A válasz rendkívül egyszerű: a színes sáv egyszerű bevillanás, mert a lencse, ami készítette (a kép az úgynevezett veszélyt elhárító kamera műve), nem rendelkezik napvédővel, így a sugarak könnyedén becsillannak. Hát, erről van itt szó.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!