szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eredetileg 90 nap alatt kellett volna döntést hoznia a Facebook külsős szervezetének az előző amerikai elnök, Donald Trump tiltásáról, de a testület haladékot kért.

Még mindig nem jutott dűlőre a Facebook legfelsőbb bíróságának is nevezett Oversight Board abban az ügyben, melyben Donald Trump korábbi amerikai elnök tiltását vizsgálják. A testület azt mérlegeli, hogy a közösségi oldal valóban helyesen tette-e, amikor megvonta a republikánus vezető hozzáférését a Facebookhoz és az Instagramhoz. (A volt elnök emellett a Twitterre sem mehet vissza.)

A Facebook-bíróság egy külsős szerv, amely a közösségi oldal minden tevékenységétől elkülönülve hoz döntéseket – elsősorban a felhasználókat ért retorziókról, de a posztok törlésének hátterét is megvitatják. Mark Zuckerberg korábban többször hangoztatta, hogy a csoport működésére nincs ráhatása, az tőle, illetve a többi vezetőtől függetlenül bírál el ügyeket, gyakorlatilag bármilyen témában.

Ahogy azonban a legtöbb ilyen csoport, úgy a facebookos bíróság sem ülésezik mindig. Az egyes ügyek kivizsgálása pedig időigényes. Donald Trump esetében 90 napos határidővel dolgoztak, ám a szerv ennek lejárta után sem közölte, miként látja a tiltást, annak valóban meg kellett-e a történnie, vagy Zuckerbergék esetleg hibát követtek el.

A testület ezzel kapcsolatos közleményében – amelyet a The Verge is idézett – további haladékot kért, melynek elsődleges oka az ügyhöz beérkezett több mint 9000 megjegyzés, illetve annak áttekintése. Ebből az szűrhető le, hogy a szerv igen körültekintő módon dolgozik. A csapat ugyanakkor nincs könnyű helyzetben, mondhatni most először kell, hogy megvitasson egy igazán kényes témát.

A Facebook legfőbb felügyeleti szervét elsősorban jogászok alkotják, és egy magyar tagja is van. A testület fennállása óta egy tucatnyi ügyben hozott már döntést, nem egyszer a Facebook ellen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!