Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

A "legnehezebb és a legjelentősebb" ügyekben dönt majd az a Facebook által létrehozott testület, amely működésének pénzügyi alapjait ugyan a vállalat teremtette meg, de ígéri, semmilyen formában nem szól majd bele működésébe. A bizottsághoz nyújthatnak majd be panaszt azok, akik úgy gondolják, jogtalanul tiltották le bejegyzéseiket a Facebook vagy az Instagram moderátorai. A vállalat szerda este jelentette be az első tagokat, akik között egy magyar is van.

Nagyra nőtt a Facebook. Az 1,7 milliárdos napi aktív felhasználói tábor ahhoz elég nagy, hogy elképesztő összegeket hoz a konyhára – az év első három hónapjában 17,7 milliárd dolláros bevételen közel 5 milliár dollárnyi profit keletkezett. Ahhoz viszont, régóta úgy tűnik, túlságosan is nagy a tábor, hogy a Facebook megfelelően le tudjon kezelni minden egyes panaszt. A felhasználók régóta panaszkodnak, hogy nem igazán tudnak kommunikálni a közösségi oldal üzelemtetőivel, gyakran csak sablonválaszok érkeznek a bejegyzéseket érintő tiltásokra, törlésekre. Időnként pedig nem csak az egyéneket, hanem nagyobb csoportokat érintő ügyekben is vitatottan lép fel a Facebook.

"Méretünkből eredően igen nagy felelősség nehezedik ránk, és bár mindig hallgattunk a szakértők tanácsaira arról, hogyan tudjuk a legjobban megőrizni platformjaink biztonságát, egészen eddig mi hoztuk meg a végső döntéseket azzal kapcsolatban, hogy mit engedélyezünk platformjainkon, és mit távolítunk el. Ezek pedig sokszor nem egyszerű döntések – az ítéletek többségének nincs nyilvánvaló vagy egyértelmű következménye, ennek ellenére sok döntésnek messzemenő vonatkozásai vannak a szabad önkifejezés szempontjából."

Ezek már a közösségi rendszert alapító és vezető Mark Zuckerberg szavai, melyeket annak kapcsán vett éppen most elő Nick Clegg globális ügyekért és kommunikációért felelős alelnök, hogy a Facebook szerda este bejelentette az Ellenőrző Bizottság (Facebook Oversight Board) megalakulását és első tagjait.

©

Mit?

Az intézményre nem véletlenül hivatkozik már a tervek tavalyi bejelentése óta a Facebook legfelsőbb bíróságaként a média: a testülethez fordulhat bárki, aki nem ért egyet azzal, hogy a Facebook vagy az Instagram törölt egy általa létrehozott vagy megosztott tartalmat, de a Facebooknál hiába reklamált.

Panaszt tenni egy online felületen lehet majd, amely még nem elérhető, de hamarosan élesíti a bizottság.

A testület természetesen nem egyenként dönt majd minden felmerülő ügyben. Sőt, nem is kezd majd el mindennel foglalkozni: borítékolható, hogy lesz sok olyan eset, melyben a felhasználó vérig sértve érzi magát egy számára kedves kép vagy egy szerinte nem problémás bejegyzés törlése miatt, viszont a döntnökök nem fogják érdemben megvizsgálni. A szerdai bejelentés szerint elsősorban a sokakat érintő, esetleg valamilyen szempontból társadalmilag is fontos hatással bíró ügyeket vizsgálják majd meg tüzetesen a bizottság tagjai közül mindig véletlenszerűen összeálló 5 fős grémiumok. (Magának a törlésnek nem kell tömegesnek lennie, bármely felhasználó bármilyen kicsinek tűnő ügye miatt panaszt tehet.)

"A bizottság nem fog tudni minden esetben ítéletet hozni, amelyben mi vagy a nyilvánosság szeretnénk, de együtt fogunk dolgozni a bizottsággal a kapacitás folyamatos bővítésén. Tudjuk, hogy a bizottság egyre fontosabb szerepet fog betölteni abban, hogy precedenst teremtsen, és iránymutatást adjon a Facebook tartalmi szabályzataihoz" – közölte a vállalat.

Ugyan konkrétumokról nem ejtett szót a Facebook, de szinte biztosan gyorsan előkerül majd a tudományosan nem bizonyított elméletek facebookos terjesztésének-törlésének kérdése (5G, lapos föld satöbbi), illetve a másokkal szemben ellenséges bejegyzések. Alighanem sok olyan téma kerül majd a bizottság elé, melyben nem egyszerű eldönteni, hogy a vonatkozó facebookos bejegyzés engedésével vagy törlésével biztosítható-e jobban a mások jogait nem sértő szólásszabadság.

A Facebook vállalja, hogy végrehajtja a bizottság döntéseit, kivéve ha ezzel törvényt sértene, valamint konstruktív módon és jóhiszeműen fog reagálni a bizottság által előterjesztett útmutatásra a szabályzatokkal kapcsolatosan – olvasható a vállalat közleményében.

Jelenleg talán az a legnagyobb kérdés, maga a struktúra mennyire lesz működőképes. Korábban egyik technológiai nagyvállalat sem próbálkozott még ilyennel, így a Facebook igazából élesben teszteli, a gyakorlatban milyen eredményekkel üzemeltethető a papíron kétségtelenül jól mutató modell. A vállalat ezen a téren azt reméli, hogy a bizottság tevékenykedése végül jóval túlmutat majd a Facebookon, és viszonyítási pontként szolgál majd a hasonló tartalomszabályozási megoldások számára az online szférában.

Kik?

Az első nevek bejelentése után kimondhatjuk, a testület működőképessége a tagok szakmaiságán és elhivatottságán már biztosan nem fog múlni. A vállalat szerint az Ellenőrző Bizottság tagjainak kiválasztása során fontos szerepet játszott a sokszínűség, hogy a döntéshözók "a nézőpontok és tapasztalatok széles spektrumát" tükrözzék. Az első körben megnevezett tagok több mint 27 országban éltek már, legalább 29 nyelvet beszélnek.

A húsz bejelentett tag közül kiemelkedik Helle Thorning-Schmidt. Nem csak azért, mert ő a bizottságot vezető négy elnök egyike, hanem mert 2011 és 2015 között Dánia miniszterelnöke volt.

A következő időszakban legfeljebb 40 fősre bővülő bizottság már megválasztott tagjai között van továbbá

  • Emi Palmor, aki 2014-től öt éven az izraeli igazságügyi minisztérium főigazgatója volt;
  • Alan Rusbridger, a The Guardian brit napilap volt főszerkesztője;
  • Evelyn Aswad, nemzetközi emberi jogi ügyekben jártas amerikai jogászprofesszor;
  • Michael McConnell (társelnök), alkotmányjoggal és jogelmélettel foglalkozó amerikai jogászprofesszor, volt szövetségi bíró;
  • Tavakkul Karmán jemeni újságíró, emberi jogi aktivista, akinek tevékenységét 2011-ben Nobel-békedíjjal ismerték el;
  • Nighat Dat, a digitális jogokban jártas, nők jogaiért és online biztonságért küzdő pakisztáni szakember;
  • Nicolas Suzor ausztráliai jogászprofesszor, aki a technológia és a közösségi média szabályozásával, valamint a gyűlöletbeszéd és a szólásszabadság kérdésével is foglalkozik.
©

Magyarországról nézve feltétlenül említést érdemel még Sajó András neve. A korábban bíróként tevékenykedő professzor a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a CEU jogi iskolájának alapító dékánja, akit a döntés bejelentése után először az Indexnek sikerült elérnie. Mint a lapnak elmondta, a megkeresés után négy beszélgetésen vett részt, ezek után kérték fel a feladatra. Megbízatása három évre szól. Úgy fogalmazott:

"Ha valakinek a bejegyzését letiltották, az cenzúra. Én úgy látom, hogy az én szerepem az, hogy a cenzúra ellen, ha az indokolatlan, föllépjek. Ebben látom a magam és a tanács szerepét, hogy a cenzúrával szemben védelmet nyújtsunk az embereknek."

Sajó arról is elmondta véleményét, mennyire tud majd függetlenül működni a bizottság, melynek hátterét a Facebook által létrehozott és finanszírozott alapítvány biztosítja. "Ha úgy láttam volna, hogy nincs garantálva, akkor nyilván nem kockázatom a szakmai renomémat. Ha pedig kiderül, hogy még sincs biztosítva, akkor abban a pillanatban lemondok, ez ennyire egyszerű – mondta a jogászprofesszor, aki szerint a Facebooknak nem áll érdekében a beleszólás – mert ez az egész az ő presztízsük helyreállításáról vagy megerősítéséről szól".

"Abban a pillanatban, hogy valamiféle módon bármikor nyomást akarnának gyakorolni, az mindennél nagyobb kárt okozna nekik, úgy gondolom, ez nekik is világos."

A Facebook közleményében azt írja, az Ellenőrző Bizottság tagjai "bizonyára fognak olyan döntéseket is hozni, amelyekkel mi a Facebooknál nem feltétlenül értünk egyet, de épp ez a lényeg: valóban önállóan és függetlenül ítélhetik meg a kérdéseket". A vállalat szerint a tanács hosszú távú sikerének záloga, hogy olyan tagjai legyenek, akik képesek ötvözni a különböző nézőpontokat és szaktudást.

Ha értesülni szeretne a panasz benyújtására létrehozott felület megnyitásáról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Képregénycsomagot ajánlott fel az egészségügyi dolgozóknak egy fővárosi bolt

Képregénycsomagot ajánlott fel az egészségügyi dolgozóknak egy fővárosi bolt

Fontos változás a SZÉP-kártyáknál: bármelyik alszámláról fizethetünk bármilyen célra

Fontos változás a SZÉP-kártyáknál: bármelyik alszámláról fizethetünk bármilyen célra

Tartályépítő céget vesz Csányi Sándor, de ez nem OTP-s ügy

Tartályépítő céget vesz Csányi Sándor, de ez nem OTP-s ügy