szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A piaci elemzők szerint lesz bőven választék hajtható és nyújtható telefonokból ebben az évben, csak tudjuk majd megfizetni ezeket.

Legalább nyolc márka 12 különböző összehajtható és nyújtható okostelefonja jelenik meg a piacon az év második felében – idézi a GizmoChina a kijelzőipari elemzéssel foglalkozó DSCC vezérigazgatóját, Ross Youngot, aki szerint a Samsung Electronics 2021 harmadik negyedévéig elhalasztja újgenerációs összehajtható okostelefonjainak piacra dobását, viszont akkor legalább három különböző modellel jelenik majd meg. A Galaxy Z Fold sorozat helyettesítheti a Galaxy Note szériát (ez utóbbi a vállalat második zászlóshajó-sorozata a Galaxy S sorozat után), és piacra kerülhet egy olcsóbb Galaxy Z Flip márkájú összehajtható kagylótelefon is.

©

Az előrejelzések szerint a Samsung Electronics 2021-ben 81 százalékos és 76 százalékos részesedéssel vezeti majd az összehajtható és nyújtható okostelefonok piacát. A Samsung Display, a Samsung Electronics testvérvállalatának piaci részesedése a 2020-as 83,5 százalékról 87 százalékról nő ebben az évben, és a kijelzőket más márkáknak is értékesíteni fogja 2021 második felében.

A teljes összecsukható okostelefonos piac eladásai azonban az első és a második negyedévében várhatóan csak egy, illetve 40 százalékkal nő, azonban a további két negyedévben meghaladhatják a 100 százalékot. Idén várhatóan több mint 5,1 millió összehajtható és nyújtható okostelefon kerül piacra, és ezek közül hárommillió darab kiszállítása állítólag csak az utolsó negyedévben történik.

A formai tényezőjükben a Galaxy Z Foldra emlékeztető (könyvszerű) modellek adhatják az említett piac 49 százalékát (tavaly 39 százalék volt ez az érték). Ennek oka lehet a kategóriába belépő gyártók (pl. Oppo, Vivo, Xiaomi, sőt esetleg a Google), akik előnyben részesítik az ilyesfajta telefonokat. Ross Young szerint egyébként az új belépők között akár 8,2”-es kagylós kialakítású hajtható telefonok is lehetnek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!