szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Hosszú Menetelés 5B visszatérése teljesen ellenőrizetlen módon zajlik, egyesek attól tartanak, hogy a szerkezet lakott területen landol.

A hétvégére várható a múlt héten fellőtt kínai rakéta ellenőrizetlen visszatérése a Földre, amelyet nyomon követ az amerikai űrparancsnokság – közölték szerdán amerikai katonai illetékesek.

A Hosszú Menetelés 5B nevű rakétával múlt csütörtökön juttatta Kína a világűrbe leendő állandó űrállomásának főmodulját, a Tian-he-t (Mennyei Harmónia). A Hosszú Menetelés 5B a felbocsátás után ideiglenes pályára állt, és megkezdte az előkészületeket a visszatérésre. Mivel a visszatérés ellenőrizetlen, egyes szakemberek attól tartanak, hogy a darabjai akár lakott területen is landolhatnak.

A rakéta visszaérkezésének pontos helyét a Föld légkörébe "nem lehet meghatározni egészen a visszatérés utolsó órájáig", amely május 8-án várható. A Los Angelestől 257 kilométerre északnyugatra fekvő Vandenberg légi támaszpontról követik nyomon a rakéta útját – közölte az űrparancsnokság. Hozzátették, hogy annak helyéről, időablakáról később fognak tájékoztatást adni.

Jonathan McDowell asztrofizikus, a Harvard Egyetem tudósa elmondta, hogy a rakéta potenciálisan veszélyes törmelékei valószínűleg nem fognak elégni a légkörbe érve, de minden valószínűséggel a tengerbe hullanak, mivel a bolygó 71 százalékát az óceán borítja.

A tudós lehetségesnek mondta, hogy földre, esetleg lakott területre hullanak, ahogyan ez megtörtént 2020 májusában, amikor egy másik Hosszú Menetelés kínai rakéta darabjai Elefántcsontparton landoltak, megrongálva számos épületet, személyi sérülést azonban nem okoztak.

A Global Times kínai napilap helyi űripari illetékeseket idézve szerdán arról írt, hogy nincs ok a pánikra a rakéta visszatérése miatt. "A legtöbb törmelék el fog égni a légkörbe visszatérve... csak egy nagyon kicsi részük eshet a földre, valószínűleg távol lakott területtől, vagy az óceánba" – idézte a lap Vang Jan-ant, a Aerospace Knowledge szakfolyóirat főszerkesztőjét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!