szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Samantha Cristoforetti, az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajósa bemutatta, hogyan lehet élvezetesen kávézni a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén.

Azt valószínűleg nem kell magyaráznunk, mennyire másként működik az élet a Nemzetközi Űrállomáson, mint a Földön. Még az olyan hétköznapinak tűnő dolgokhoz, mint egy kávé elfogyasztása komoly mérnöki tudásra van szükség. Hogy miként megy a kávézás az űrben, azt az Európai Űrügynökség asztronautája, Samantha Cristoforetti mutatta be.

A TikTokra feltöltött és a Twitteren is megosztott videóból kiderül, hogy kitölteni még csak-csak sikerül a kávét, meginni azonban egy hagyományos „csészéből” – ebben az esetben egy üvegcséből – azonban a mikrogravitáció miatt nem lehet.

Ehelyett készítettek a mérnökök egy speciális edényt, ami a formájának köszönhetően lehetővé teszi, hogy elfogyasszák a presszót az űrhajósok.

A speciális eszközt Donald Pettit, a NASA űrhajósa készítette el, mert megunta, hogy zacskóból kell innia a vizet. Az első prototípus után a Mark Weislogel és csapata az amerikai Portlandi Állami Egyetemen elkészítette a terveket, ami alapján 3D-nyomtatással létre tudták hozni az edényt.

Egyébként ez az első olyan eszköz, amit a világűrben készítettek és szabadalmaztattak, és amit egyébként bárki megvásárolhat magának.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

(Kiemelt kép: Twitter / Samantha Cristoforetti)

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!