szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az új antibiotikumok kifejlesztése gyakran évekbe telik és dollármilliókba kerül, ráadásul egyre több esetben hatástalanok a szuperbaktériumok ellen. Kutatók úgy találták, hogy a hétköznapi élelmiszerekben is gyakran használt édesítők két rezisztens baktérium ellen hatásosak lehetnek.

Az Acinetobacter baumannii és a Pseudomonas aeruginosa baktériumokról ismert, hogy tüdőgyulladást és szepszist okozhatnak, és rezisztensek az antibiotikumokra, így szinte lehetetlen kezelni őket. A kórokozók szerepelnek a WHO „prioritásos kórokozók” listáján is – erre azok kerülnek fel, amelyekre sürgősen új antibiotikum-kezelést kell találni, ugyanis veszélyt jelentenek a legyengült immunrendszerű emberekre.

Molecular Medicine folyóiratban publikált új tanulmány rávilágított, hogy a cukormentes ételek ízesítésére használt mesterséges édesítők képesek elpusztítani ezeket az antibiotikum-rezisztens baktériumokat. A kutatók szerint az olyan mesterséges édesítőszerek, mint a szacharin, az aceszulfám-K és a ciklaminsav gátolják az antibiotikum-rezisztens baktériumok növekedését.

Arra is fény derült, hogy az aceszulfám-K különösen hatékony abban, hogy megakadályozza, hogy ezek a baktériumok olyan biofilmeket hozzanak létre, amelyek megvédhetik őket az antibiotikumoktól.

[Most üt vissza igazán, hogy mindenre antibiotikumot szedünk]

Az édesítőszerek hatékonynak bizonyultak a baktériumok általános antibiotikum-rezisztenciájának csökkentésében, segítve a baktériumok kezelését, akár kisebb mennyiségben beadott antibiotikumokkal is – összegzett a BGR. Ráadásul ezek a mesterséges édesítőszerek széles körben elérhetők, mivel a legtöbb diétás, cukormentes élelmiszerben is jelen vannak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!