Tetemek tízezrei borítják a partot, tömeges halpusztulás történt Texasban

Több tízezer haltetemet mosott partra a víz Texas partjainál a hétvége folyamán, az állatok az alacsony oxigénszint miatt pusztultak el – mondták el helyi tisztségviselők.

  • MTI MTI
Tetemek tízezrei borítják a partot, tömeges halpusztulás történt Texasban

A Houstontól 64 kilométerre délre található Brazoria megyében tetemek ezrei borították a partot. A hatóságok arra kérték a turistákat, hogy maradjanak távol a területtől.

Texasi természetvédelmi hivatal munkatársai elmondták, hogy a halpusztulást a víz alacsony oxigénszintje okozta, ami gyakran előfordul nyáron, ahogy emelkedik a hőmérséklet. A hétvégi halpusztulás leginkább egy heringfélét (Brevoortia tyrannus) sújtott, amelyet a halászok gyakran csaliként használnak.

Haltetemek Texas partjainál.
Patty Brinkmeyer/Brazoria County Parks Department

Kutatók korábban rámutattak, hogy a klímaváltozás következtében egyre gyakoribbá válhatnak a hasonló események az Egyesült Államokban és Európában, ahogy melegszik a hőmérséklet, az élővizek oxigénszintje pedig csökken.

A víz oldottoxigén-tartalma nő a fotoszintézis során, hiszen a növények átalakítják a napfényt, a vizet és a szén-dioxidot oxigénné. Ha kevesebb a napfény, a fotoszintézis lelassul, éjszaka pedig leáll. Azonban a vízben élő növények és állatok továbbra is ugyanolyan ütemben fogyasztják az oxigént, ami csökkenti annak koncentrációját – magyarázták texasi természetvédelmi tisztségviselők.

Rothadó haltetemek ezreit sodorja a víz a partra San Franciscónál, egy alga elszívja előlük az összes oxigént

Rothadó haltetemek ezreit sodorja a víz a San Franciscó-i-öböl és az oaklandi Merritt-tó partjaira, hatalmas bűzt árasztva a környéken.

Vasárnap estére Quintana partjait többnyire megtisztították az elpusztult tetemektől, kivéve néhányat, amelyeket a gépek nem tudtak eltakarítani – közölték megyei illetékesek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.