szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó űrhajósok is ehetnek pizzát, ám a mikrogravitációban kár az eredeti olasz recepttel próbálkozni.

Az űrbéli pizzázásról közölt érdekességeket a NASA. A Facebook-oldalára kirakott – cikkünk nyitóképén is látható – fotón Jessica Watkins asztronauta látható egy pizzával a kezében, ám az nagyban eltér az eredeti recepttől: a tésztája ugyanis tortilla.

Ez elsőre igencsak szokatlan lehet, ám oka van annak, hogy nem élesztős pizzatészta van a paradicsomszósz és a feltét alatt: az ugyanis morzsálódna, ami mikrogravitációs környezetben kifejezetten nem szerencsés. Mint az amerikai űrhivatal kifejti, a lebegő morzsadarabok beleszállhatnának a berendezésekbe, ami kerülendő.

Az ISS fedélzetén érzékeny műszerek is vannak, melyek működésében komoly zavart okozhatnak a kósza morzsadarabok.

Veszélyes lehet a saláta, amit nem a Földön termesztenek

Ugyan színt vihet az űrhajósok étrendjébe, de nagy problémát is okozhat az ilyen környezetben termesztett saláta - derül ki egy új vizsgálatból. A növény ugyanis védtelenebb a baktériumokkal szemben, így szalmonella és e.coli baktériumokkal is fertőzött lehet.

A NASA erre már nem tért ki, de az űrpizzán sajtot sem látni – a morzsálódás jelentette probléma tükrében azonban a sajtreszelés sem tűnik jó ötletnek az ISS-en.

A Nemzetközi Űrállomáson nemrég – kísérleti jelleggel – paradicsomot is termesztettek, ám az egyik darab kámforrá vált, és csak nyolc hónap múlva került elő – erről itt írtunk bővebben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!