szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Egy új tanulmány szerint csak a hámozás segít a növényvédőszerek eltávolításában az alma esetében, a héj mellett kis mértékben a gyümölcshúsba is beivódnak a veszélyes peszticidek.

A növényvédőszerek (az úgynevezett peszticidek) használata kétélű fegyver: bár kétségtelenül hasznosak a kártevők elpusztításában, így óvva a mezőgazdasági terményeket, de mivel mérgekről van szó, a növényen maradva az emberi szervezetre nézve is károsak lehetnek.

Éppen ezért mossák meg alaposan a zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás előtt. Például az almát is. De ér ez bármit is? Egy új, a Nano Letters folyóiratban publikált kutatás alapján nem úgy tűnik: a mérgező anyagok mosás után is megtalálhatók az almán.

„A hagyományos gyümölcsmegtisztítási folyamatok nem tudják teljesen eltávolítani a peszticideket” – húzza alá a publikáció, melyet a The Guardian összegzett.

Mint a vizsgálatokból kiderült, az alma esetében a növényvédőszerek behatolnak a gyümölcs héjába, sőt, a húsába is. Ugyan a tanulmány fő célja egy új, a peszticidek élelmiszerekben történő kimutatását szolgáló technika bemutatása volt, de a gyümölcsmosás hatástalansága is érdekes adaléka a publikációnak.

Bebizonyították, hogy „világos kapcsolat” van a rovarölő szereknek való kitettség és a férfiak csökkenő spermiumszáma között

Úgy tűnik, nem csak a rovarokkal számolnak le a növényvédelemben alkalmazott rovarölő szerek, de a férfiak spermiumszámát is csökkentik.

Megvizsgálták azt is, hogy az alma hámozása segít-e a növényvédő-szennyezettség csökkentésében, és szerencsére úgy tűnik, igen. Azt ugyanakkor fontos kiemelni, hogy az alma hámozásába nem csupán a héj tartozott bele, valamennyit a gyümölcshúsból is le kellett húzni. Hogy mennyit, azt nem fejtették ki.

Nemrégiben a Consumer Reports fogyasztóvédelmi szervezet is publikált egy új elemzést az Egyesült Államokra fókuszálva. Ők hét év adatait vizsgálták, és úgy találták, az (USA-ban) általánosan eladott gyümölcsök és zöldségek mintegy 20 százaléka tartalmazhat az egészségre már káros mennyiségű növényvédő szert, olyan népszerű élelmiszereknél, mint a paprika, az áfonya, a zöldbab, a burgonya és az eper. A részletes megállapításokat a kapcsolódó cikkünkben olvashatja.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!