szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy új tanulmány szerint a főzéskor használt gázból felszabaduló káros anyagok olyan szív, illetve tüdőbetegségeket okoznak, amelyek átlagosan két évvel rövidítik meg az emberek életét.

Évente 40 ezer ember halálát okozzák Európában a gáztűzhelyek – derül ki egy az EU és az Egyesült Királyság háztartásait vizsgáló tanulmányból a Guardian tudósítása szerint.

A tűzhelyek ugyanis szív- és tüdőbetegségekkel összefüggésbe hozható káros anyagokat bocsátanak ki, miközben ennek veszélyeiről a közvéleménynek alig van tudomása.

„A probléma mértéke sokkal nagyobb, mint gondoltuk” – mondta a tanulmány vezető szerzője, a spanyolországi I. Jakab Egyetem környezet-egészségügyi kutatólaboratóriumát vezető Juana María Delgado-Saborit.

A kutatók évente 36 031 idő előtti halálesetet tulajdonítottak a gáztűzhelyeknek az EU-ban, és további 3928-at az Egyesült Királyságban. Ráadásul szerintük ez konzervatív becslés, mivel csak a nitrogén-dioxid (NO2) egészségügyi hatásait vették figyelembe, más gázokkal, például a szén-monoxiddal, vagy a benzollal nem foglalkoztak.

Riasztó eredménye lett a Stanford Egyetem kutatásának: rákkeltő anyagot bocsátanak ki a hagyományos gáztűzhelyek

Bár egyre népszerűbbek az elektromos és indukciós főzőlapok, még mindig sokan használnak hagyományos gáztűzhelyet – pedig a Stanford Egyetem munkatársainak vizsgálata alapján lehet, hogy az egészségünket kockáztatjuk ezzel.

Az EU-ban minden harmadik háztartás gázzal főz, az Egyesült Királyságban a háztartások 54 százaléka, Olaszországban, Hollandiában, Romániában és Magyarországon pedig ez az arány megközelíti a háztartások kétharmadát. A tűzhelyek fosszilis gázt égetnek, és olyan káros anyagokat bocsátanak ki, amelyek gyulladásokat okoznak a légutakban.

A most megjelent eredmények egy a háztartások levegőminőségét mérő tavalyi kutatáson alapulnak. Az így kapott adatokból meghatározhatóvá vált a háztartások beltéri nitrogén-dioxid kitettsége, majd a kültéri értékek betegségkockázati rátáit használva számolták ki a tudósok, hogy éves szinten ez mennyi halálesetet jelenthet.

Persze vannak, akik kétségbe vonják a módszertan helyességét, így tett például Steffen Loft, a Koppenhágai Egyetem légszennyezéssel foglalkozó szakértője, aki szerint legalábbis kérdéses, hogy a kültéri, főként a közlekedésből származó, nitrogén-dioxiddal kapcsolatos adatok mennyire feleltethetők meg a beltéri, gázfőzésből származó eredményeknek.

Az EU ebben a hónapban szigorította a kültéri levegő minőségére vonatkozó szabályait, de a beltéri levegő minőségére vonatkozóan nem állapított meg normákat. Az Európai Közegészségügyi Szövetség (EPHA) sürgette a politikai döntéshozókat, hogy segítsék a gázfőzők fokozatos kivonását a forgalomból. Ehhez többek között a kibocsátási határértékek meghatározására, a tisztább tűzhelyekre való átállást elősegítő támogatásokra lenne szükség, illetve rá kellene kényszeríteni a gyártókat arra, hogy a tűzhelyeken tüntessék fel a szennyezési kockázatokat.

Csak riogatás, hogy az USA és az EU betiltaná a gáztűzhelyeket, pedig valamit tényleg kezdeni kellene velük

Az amerikai jobboldali álhírgyárosok már azzal hergelnek, hogy Joe Biden betiltaná a gáztűzhelyeket, Európába is kezd átszivárogni a hír az uniós tiltásról, amiből csupán annyi igaz: több egészségügyi és fogyasztóvédelmi tanácsadó is azt javasolja, hogy az új tűzhelyekre szigorúbb biztonsági előírásokat vezessenek be, annyi egészségügyi kockázatuk van a mostaniaknak.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!