Félti a telefonszámát? A Google titokban az összes Google-fiókjánál megadja

A Google – feltehetőleg – 2025 augusztusában minden előzetes jelzés nélkül átállította a felhasználóknál azt a beállítást, ami lehetővé teszi, hogy az illető összes telefonszámát hozzárendelje a készüléken futó összes Google-alkalmazáshoz.

  • HVG

Aki használja a Google szolgáltatásait, az biztosan találkozott már azzal az üzenettel, amiben azt javasolja a vállalat: kapcsolja össze az adott fiókját a telefonszámával. Ez egyfajta plusz biztonsági réteget hivatott képviselni, ami megnehezíti azt, hogy illetéktelenek férjenek hozzá a fiókjához.

Az Android Authority most ezzel kapcsolatban szúrt ki egy kissé nyugtalanító érdekességet: egyre több androidos felhasználó szembesül azzal, hogy a Google – külön jóváhagyás kérése nélkül – automatikusan ellenőrzi és hozzárendeli a telefonszámot a felhasználó készülékén bejelentkezett összes Google-fiókhoz.

A Redditre felkerült beszámoló szerint a Nanosinx nevű felhasználó a semmiből kapott egy e-mailt a noreply-phone-verification@google.com címről, amelyben arról tájékoztatták, hogy a telefonszámát ellenőrizte a vállalat rendszere. Mint kiderült, a Google-nél a beállításokban lévő egyik funkció összekapcsolja az aktív telefonszámot az ugyanazon a telefonon használt összes Google-fiókkal – beleértve a másodlagos profilokat, a munkahelyi fiókokat és az egyéb, alkalmi célokra létrehozott fiókokat is.

A sztorit kiszúró Android Authority újságírója szerint bár ő nem kapott olyan e-mailt, mint amiről a fenti leírás is szól, ellenőrzése során azt találta, nála is alapértelmezett módon aktív a Telefonszám igazolása funkció. Ugyanezt mi is meg tudjuk erősíteni.

Képernyőkép / HVG

A Google vonatkozó támogatási oldala már régóta azt írja, hogy a rendszer időnként ellenőrzi a telefonszámot, ám ez 2025 augusztusában egy olyan passzussal frissült, ami arról szól, hogy a rendszer alapértelmezés szerint aktiválja a telefonszám-ellenőrzést, és az eszközön bejelentkezett összes Google-fiókhoz hozzárendeli az összes ott található telefonszámot.

A felhasználók szerencsére bármikor kikapcsolhatják ezt a funkciót. Ehhez nem kell mást tenni, mint a készüléken a Beállítások menüpontnál megkeresni a Google opciót, majd kiválasztani a Minden szolgáltatás almenüt, itt pedig az Adatvédelem és biztonság résznél rábökni a Telefonszám-ellenőrzésre. Ekkor bukkan elő a fentebb mutatott oldal is.

Fontos, hogy ez csak a jövőbeni összekapcsolást akadályozza meg. Aki szeretné a már meglévő számot eltávolítani, az ezen az oldalon teheti meg ezt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások