Egy csipetnyi konyhasó meghatszorozza a merevlemez kapacitását

Nátrium-klorid azaz konyhasó.

  • techline.hu techline.hu
Egy csipetnyi konyhasó meghatszorozza a merevlemez kapacitását

Nátrium-klorid azaz konyhasó. Bármilyen meglepő, egy csipetnyi ebből (és persze a „nanopatterning” eljárás) és máris hatszorosra bővül a merevlemez kapacitása. Legalábbis ezt állítja egy szingapúri tudóscsoport, legújabb kutatásait közzétevő tanulmányában.

A vizsgálatok az Institute of Materials Research and Engineering (IMRE) laboratóriumában zajlottak. A jelenlegi merevlemezek kapacitási maximuma 0.5 terabit/in2 (in2 = square inch). A Joel Yang által vezetett kutatócsoport kísérletei bizonyítják, hogy a nanopatternek és egy kis szódium-klorid és nátrium-klorid kezelés a lemez felületén 3.3 terabit/in2-ig tudja bővíteni a kapacitást.  A teljes tanulmány vizsgálati eredményekkel együtt itt olvasható

Egy Orbán-kormány nem érne meg négy évet sem Franciaországban

Egy Orbán-kormány nem érne meg négy évet sem Franciaországban

Jehan Paumero húszas évei elején, bordeaux-i bölcsészként jött Magyarországra 2003-ban, miután elfogadta egy pécsi gimnázium állásajánlatát. Előtte csak a Sziget miatt járt itt, de megígérte magának, hogy még visszatér – egy helyett végül több mint húsz évet maradt. Hogyan látja egy köztünk élő francia a magyarokat? Miért érzi itt szabadabbnak magát, mint otthon, és mi az, ami miatt közelebb érzi magához a magyar társadalmat? Mit gondolnak a franciák Magyarországról, és mit válaszol, ha nekiszegezik a kérdést, hogy milyen diktatúrában élni?