szerző:
techline.hu

Javában zajlik a piaci alapú digitális átállás, a digitális kábeltévé szolgáltatások - ideértve az IPTV-t is -...

Javában zajlik a piaci alapú digitális átállás, a digitális kábeltévé szolgáltatások - ideértve az IPTV-t is - előfizetőinek száma 712 ezerre nőtt, ebből az elmúlt 2 évben majd 50%-os volt a növekedés. A műholdas digitális műsorszórás esetében ez a növekmény - a magasabb bázis miatt - 24%.  Ez idő alatt a vezetékes analóg kábeltévé részesedése folyamatosan csökkent. Az NMHH idei februári gyorsjelentése a nagy szolgáltatók adatait összesítve 1 687 656 digitális és 1 147 978 analóg előfizetést mutatott ki.

Egyre többet hallani arról, hogy uniós kezdeményezésre belátható időn belül megszűnik az analóg tévéadás – a digitális átállás netán azt jelentené, hogy több mint egymillió analóg előfizető szolgáltatás nélkül marad? A kérdésre Graur Tamás, az internetet.hu távközlési szakértője próbált válaszolni.

A digitális átállás nem az említett 1 147 978 analóg előfizetést érintené, hanem azt a körülbelül 500 ezer (ARIOSZ reprezentatív felmérés), többségében a legszegényebb rétegekhez tartozó háztartást, akik szoba- vagy tetőantennával tévéznek. A Mindig TV és Hello Digital nézői nem számítanak ide, mert ezek digitális adások. A digitális átállás tehát azt jelenti, hogy a hagyományos analóg műsorszórás megszűnik, ezzel félmillió háztartást elvágva a tévénézéstől. Tovább súlyosbítja a problémát, hogy ezek a családok nagyrészt nincsenek tisztában a helyzettel. Pedig, ha továbbra is akarnak tévézni, fizetős szolgáltatásra kell majd átállniuk vagy a Mindig TV-re. A Mindig TV ugyan ingyenes, de az átálláshoz antenna kell és egy korszerű tévé vagy dekóder. A legolcsóbb dekóder nagyjából 10 ezer forint, erre jön még a néhány ezer forintos antenna és annak szerelése. A kormány politikailag és erkölcsileg sem teheti meg, hogy támogatás nélkül szünteti meg a tévészolgáltatást a legszegényebb rétegnél, így némiképp érthető a halogatás.

A hatóság dolgát nehezíti a szolgáltatók lobbija, akik technológiasemleges támogatást szeretnének - értsd: nemcsak a Mindig TV támogatását - márpedig az ő dekódereik jóval drágábbak. A pletykák szerint a hatóság 200 ezer szociálisan rászoruló háztartás támogatását tervezi 20-20 ezer Ft-tal, ami reálisnak hangzik. A 4 milliárd forint, a felszabaduló frekvenciák értékesítéséből akár többszörösen is megtérülhet, így a késlekedés indokolatlannak tűnik, véli a távközlési szakértő.

Miért olyan fontos a digitális átállás? 

Ha az EU egyre erőteljesebb sürgetéseit figyelmen kívül is hagyjuk, valamint nem törődünk a tévézés élményével és a digitális szolgáltatások nyújtotta extra lehetőségekkel, akkor is van egy nagyon nyomós ok az átállásra. Az analóg tévézés frekvenciájára égető szükségük van a mobil szélessávú szolgáltatásoknak. Márpedig kijelenthetjük, hogy mind üzleti, mind társadalmi szempontból a mobil internet fejlődése kulcsfontosságú.

Érdemes-e várni tévénézőként a digitális átállással?

A digitális tévéműsor amellett, hogy sokkal szebb képet ad, még egy hagyományos tévé készüléken is, számos többletszolgáltatással rendelkezik. Ami az IPTV reklámokból leginkább átjött és ismert, az a megállítható-visszatekerhető adás funkció. Hozzá kell tenni rögtön, hogy közel sem mindegyik digitális tévé csomag tudja ezt. Bizonyos digitális tévé szolgáltatóknál egyáltalán nincs meg ez a lehetőség, másoknál általában csak havi 1000 Ft körüli felárért rendelhető felvevős beltéri egység. A HD felbontást is tudó egységek kb. 2000 forinttal kerülnek többe, igaz, hogy ehhez plusz 8-10 HD csatorna is jár.

A digitális adások vonzerejét növeli, hogy az alapcsomagokban is jelen levő közszolgálati csatornák már sok műsorukat HD-ben adják, a kereskedelmi csatornáknál pedig már 16:9 formátumban mennek, ami nagyban emeli a tévézés élményét.

Amit minden digitális tévé szolgáltatás tud, az az elektronikus műsorújság, ami egyes szolgáltatóknál már-már a papíros műsor magazinok áttekinthetőségét és részletgazdagságát kínálja. Arról nem is beszélve, hogy felvevős beltéri egység esetén bármely műsorszámra "kattintás" esetén a készülék felveszi az adott műsort, nem kell a programozással bíbelődni. A UPC-nek és T-Home-nek olyan szolgáltatása is van, hogy a készüléket interneten keresztül számítógépről, sőt okostelefonról is programozhatjuk. Az olyan szolgáltatások sem megvetendőek, mint online film-kölcsönzés (videotéka), filmek nyelv- vagy felirat-választása (ez néhány csatornán működik), de megjelentek már interaktív tévétartalmak és alkalmazások is, lehet pl. "fészbukolni" a tévén és hasonlók. A digitális szolgáltatások egyébként nem drágábbak az analógoknál (ha nem szeretnénk több készüléken tévézni), jobb képminőséget, több csatornát és többletszolgáltatásokat adnak. Az már pénztárca kérdése, hogy szeretne-e valaki HD-ban tévézni és még több extra szolgáltatást igénybe venni.

 

Mit mennyiért lehet kapni?

Az internetet.hu távközlési összehasonlító portált böngészve látszik, hogy a csomagválaszték szinte minden szolgáltatónál a "fantáziadús" minicsomag - családi csomag - extra csomag, plusz kiegészítő csomagok logikájára épül.

Ha úgy vesszük, a legeldugottabb falu is "a bőség zavarával küzd" digitális tévézés terén, hiszen legalább öt szolgáltató műholdas csomagjai érhetőek el. A 17-27 csatornát tartalmazó kiscsomagok 1200-2400 Ft-ba kerülnek havonta és meglepő módon a legolcsóbb nem a Digi, hanem a UPC Direct.

Az 52-75 csatornát tartalmazó családi műholdas csomagok is megfizethetőek, 2700 és 3900 Ft között szórnak, ami igen komoly kihívást jelent a helyi kábeltévé társaságoknak. Az analóg adások ennél kevesebb csatornát képesek adni valamivel több pénzért és gyengébb képminőségben. Ebben a közepes szegmensben a Digi a legolcsóbb, igaz, hogy a csomagjai az extra szolgáltatásokban elmaradnak több más szolgáltatóétól. Új érkező a műholdas tévé szegmensben a BTel, amelyik, csakúgy mint a régebbi motoros Hello HD, versenyképes árat kínál sok extra szolgáltatással.

Ugyan nem műholdas, de vezeték nélküli digitális tévé szolgáltatást kínál az Antenna Hungária, nagyon erős reklámmal támogatva a Mindig TV Extra szolgáltatását. Ő egyértelműen az alacsony árfekvéssel versenyez, 17 csatornát 1300 Ft-ért, 30-at 2390 Ft-ért kínál gyakorlatilag országos lefedettséggel. A T-Home SatTV árfekvése némileg magasabb, ő többfajta szolgáltatás (telefon, internet) kombinálása esetén tud versenyképes árat adni.

Vezetékes, digitális TV szolgáltatást a hagyományos kábeltvé társaságok és néhány éve az internetszolgáltatók is nyújtanak. Az utóbbiak – élükön a T-Home-mal, sok extra szolgáltatással és sok csatornával nyújtják az IPTV szolgáltatást. 5000 Ft körüli havidíjért 50 feletti csatorna, 8000 Ft körül 75 csatorna kapható gyakorlatilag az összes létező extra szolgáltatással. Minőségben és árban a UPC hasonló csomagokat kínál a kiterjedt kábelhálózatán, melyhez nemsokára a Rubicomét is hozzákapcsolja.

Az Invitel is IPTV alapon szolgáltat a maga nem kis területén, ő önállóan nem, csak internettel és/vagy telefonnal együtt kínálja tévészolgáltatását. A nagyobb kábeltévé cégek, pl. Digi, Tarr, PR Telecom, Vidanet mind digitalizálták szolgáltatásaikat, a kisebbek közül csak kevesen. A közepes csomagjaikat 3-4000 Ft között kínálják, ők nem is egymással versenyeznek, hanem a műholdas-, telefon- és internetszolgáltatókkal. A vezetékes szolgáltatás nagy előnye, hogy internetet és telefont is lehet nyújtani rajt,a és a szolgáltatók élnek is ezzel a lehetőséggel.

A kábeltévé cégeknek is vannak ilyen szolgáltatásaik, egyébként nem is igen tudnának talpon maradni a Digi, UPC Direct és Mindig TV Extra vezeték nélküli, bárhol elérhető szolgáltatásai mellett, véli Graur Tamás. Az ilyen kombinált csomagokkal figyelemre méltó kedvezményeket lehet elérni: a külön-külön rendelt szolgáltatások összességéhez képest ez a 30%-ot is elérheti.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Magyar mozikban a Casablanca magyar rendezőjéről szóló film

Magyar mozikban a Casablanca magyar rendezőjéről szóló film

Ashley Cole visszavonul

Ashley Cole visszavonul

Kínai kézbe kerül a mátyásföldi Ikarus-telep

Kínai kézbe kerül a mátyásföldi Ikarus-telep

Blokkláncok és bányagépek: mindennek van nyoma

Blokkláncok és bányagépek: mindennek van nyoma

Négy beteget agyonvert egy infúziós állvánnyal, kilencet megsebesített egy alkoholbeteg Romániában

Négy beteget agyonvert egy infúziós állvánnyal, kilencet megsebesített egy alkoholbeteg Romániában

Nincs türelmi idő, büntetik a parlagfűirtást elmulasztókat

Nincs türelmi idő, büntetik a parlagfűirtást elmulasztókat