szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az adatközpontokra egyre fontosabb szerep hárul az üzletmenet folytonosságának természeti katasztrófák idején történő...

Az adatközpontokra egyre fontosabb szerep hárul az üzletmenet folytonosságának természeti katasztrófák idején történő fenntartása és a vállalati áramfogyasztás csökkentése terén. Ezért fontos kérdés az adatközpont energiahatékonyságának javítása. Az adatközpont áramfogyasztásának csökkentéséhez olyan átfogó szemléletre van szükség, amely az ICT hardverek, a klímaberendezések és más eszközök fogyasztását is figyelembe veszi. A folyamatosan változó működési profilú adatközpontban azonban nehezen lehet előre jelezni, hogyan hat a hardverek vagy a klímaberendezések működési állapotának változása a teljes fogyasztásra.

A Fujitsu Laboratories és a Fujitsu Laboratories of Europe új technológiája a korábban lehetségesnél ezerszer gyorsabban képes meghatározni az épületen belüli hőáramlást, és tökéletesen modellezi az ICT hardvereket, a klímaberendezéseket és az adatközpontban működő többi berendezést. Erre támaszkodva pontosan ki tudja számítani az adatközpont áramfogyasztását. Az új technológiával még az éles bevezetés előtt tesztelni lehet a tervezett energia-megtakarítási intézkedések eredményességét, ami lehetővé teszi az adatközpont fogyasztásának jelentős csökkentését.

Az új technológia az alábbi főbb jellemzőkkel rendelkezik:
1. Nagy sebességű hőáramlás-szimuláció
Az épületen belüli hőáramlást elemző rendszereknél sikerült csökkenteni az elvégzendő számítások mennyiségét azzal, hogy automatikusan, előre kinyerik a környezetből a hőmérsékleti és áramlásiminta-adatokat. A számítási sebesség terén ezerszeres növekedést lehet elérni ezzel a módszerrel.
2. Teljes körű szimuláció
Az összes villamosenergia- és hőáramlási folyamat (ICT hardverek, klímarendszer, tápegységek stb.) modellezésével a teljes adatközpont áramfogyasztását nagy pontossággal, 5% alatti hibaaránnyal lehet szimulálni.

Az új technológiával pontosan szimulálható, milyen hatást gyakorolnak a tervezett energiatakarékossági intézkedések az adatközpont működésének egészére. Ezt korábban nehezen lehetett szemléltetni az éles adatközpont-környezetben. Az új megoldás lehetővé teszi, hogy több stratégiát is megvizsgáljanak: például hogy miként alakul a fogyasztás akkor, ha a kevésbé forgalmas időszakokban egy konkrét terület szervereire összpontosítják a feldolgozási terhelést, és ezzel egy időben lekapcsolják a többi, használaton kívüli szervert és csökkentik a klímaberendezések teljesítményét. A leghatékonyabb intézkedések megvalósításával jelentős javulás várható az adatközpont energiahatékonyságában.

Ugyancsak kedvező, hogy az adatközpont helyszínének klimatikus viszonyai (hőmérséklet és páratartalom) is figyelembe vehetők és a konkrét esetben legmegfelelőbb hűtési módszerek vizsgálhatók. Hűvösebb éghajlaton érdemes olyan módszert választani, ami közvetlenül a külső levegőt vezeti be az épületbe. Ha így sikerül a hőmérsékletet és a páratartalmat a megbízható szerverműködéshez szükséges tartományban tartani, a külső levegőt felhasználó hűtéshez kevesebb energia kell, mint a klímaberendezés üzemeltetéséhez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kétszáz méteres sor áll oltásért a Városmajor utcában

Kétszáz méteres sor áll oltásért a Városmajor utcában

A Kórházi Főigazgatóság vezetője elmondta, a lélegeztetőgépen lévők több mint 80 százalékát nem sikerül megmenteni

A Kórházi Főigazgatóság vezetője elmondta, a lélegeztetőgépen lévők több mint 80 százalékát nem sikerül megmenteni

Publicus: A Fidesz-szavazók negyede nem elégedett a kormány gazdasági intézkedéseivel a járvány alatt

Publicus: A Fidesz-szavazók negyede nem elégedett a kormány gazdasági intézkedéseivel a járvány alatt