szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ezúttal a Huawei 7"-os tábláját láttuk vendégül, amelyről az embernek első ránézésre az jut eszébe, hogy éppen első...

Képernyőképek és fotók erre a képre kattintva

Ezúttal a Huawei 7"-os tábláját láttuk vendégül, amelyről az embernek első ránézésre az jut eszébe, hogy éppen első generációs iPadet tart a kezében, 7"-ps változatban. A készülék háza meglehetősen vastag és méretéhez képest meglepően súlyos is (390 gramm). Ennél több negatívumot viszont nem lehet rá mondani. Az unibody készülékház teljesen fém, hátul két gumis érintésű, ívelt műanyag lappal kiegészítve.

A felsőn az 5 megapixeles kamera kapott helyet, mindenféle segédfény nélkül, az alsó pedig levehető, e mögé rejtették a SIM kártya és a MicroSD kártya helyét. Hátul nem is találunk mást. Megfordítva a készüléket, annak jobb oldalára esik minden "fizikai" gomb, vagyis a ki- és bekapcsoló, illetve a hangerőszabályzó.

A bal oldal teljesen üres, felül pedig a hangszórót nyílásait és a füles csatlakozót találjuk. Alulra került egy MicroUSB csatlakozó az adatátvitelhez, egy MicroHDMI csati és meglepő módon egy saját kis mini csatlakozó a töltéshez. Utóbbi nem túl praktikus, de ez van, természetesen a készülék akkor is tölt, ha USB-n keresztül csatlakoztatjuk a számítógéphez. Az USB egyébként USB On-The-Go támogatást is kapott, így akár pendrájvot is csatlakoztathatunk a készülékhez, hogy másolgassunk a belső memória/MicroSD és a csatlakoztatott tároló között.

A készülék elején egy 7"-os, 1280x800 pixeles, 216 ppi-s kijelzőt találunk. A kapacitív érintőképernyő remek betekintési szöggel és kiváló képminőséggel dicsekedhet. Ez persze nem véletlen, hiszen IPS LCD-ről van szó. A kijelzőn kívül egy apró előlapi kamerát találunk még elöl. A készülék külseje letisztult, mint már említettük, leginkább egy kisméretű első generációs iPadre emlékeztet, az összerakásra sem lehet panasza senkinek. Masszív darab!

Egyébként a "belsejére" sem lehet panasza senkinek: 1,2 Ghz-es, kétmagos Qualcomm Snapdragon (ARMv7) processzort kapott, 1 GB RAM kíséretében. A belső tárhely csak 8 GB, de ez bővíthető MicroSD kártyával. A grafikus teljesítményről egy Adreno 220 vezérlő gondoskodik. Természetesen van 802.11n-es wifi, Bluetooth (2.1), GPS és persze mobilinternethez SIM kártya használati lehetőség. Ha tehát ilyen táblát veszünk (és persze hozzá mobilnetet), sehol sem maradunk internet nélkül.
Bár a MediaPad névre hallgat, egy jó videolejátszó alkalmazást nem árt hozzá beszerezni. Mi a VLC béta mellett döntöttünk, és azzal gyönyörűen ment a lejátszás, akár AVI és egyéb "egzotikus" formátumok esetében is. A zenelejátszáshoz megteszi a rendszer saját alkalmazása, van SRS és különféle EQ beállítások is a rendszerben.
 
Rendszer és szoftver
A fenti hardver kihasználását a Huawei az Android 3.2-es verziójára bízta, de a pletykák szerint lesz majd a készülékhez Android 4.0 (ICS) frissítés is. Amíg az nincs, addig az Android 3.2-vel kell beérnünk, de ez nem probléma, a rendszer teljesen zökkenőmentesen üzemel a MediaPaden. A rendszer felületét érintetlenül hagyta a gyártó, ellentétben a Samsunggal, aki előszeretettel formálja át az Androidot. Ez persze nem gond, az eredeti felület is rendkívül barátságos, egyszerűen használható (további képernyőképek ide kattintva érhetők el).
További képernyőképek ide kattintva

A Google Play áruházból tengernyi ingyenes vagy olcsó applikáció tölthető le hozzá, előre telepítve az általános alkalmazásokon (Maps, Twitter, Youtube stb.) felül megtaláljuk még a Foxit Reader PDF olvasót és a Yozo Office nevű irodai csomagot, amely nem csak megnyitni, de szerkeszteni is képes a dokumentumokat, Excel táblákat stb. Ehhez még kapunk néhány játékot is (Asphalt 6, Angry Birds, Let's Golf 2).

Internetezni remekül lehet a géppel, az alap böngésző természetesen Flash anyagok megjelenítésére is képes, ha szükségét érezzük. A levelezés, chatelés ugyancsak egyszerűen megy, van Skype és minden, ami szükséges a Google Play áruházban.

Hasonlóan tehát a hardverhez, a szoftverre sem lehet panaszunk. Már csak két fontos dolog maradt hátra.

Kamera és akkuidő
Bár mi egy nagyobb táblánál nem szoktuk kiemelten kezelni a kamerát (az iPadben is jól jöhet néha, de azért jellemzően nem ezzel fotóz és videóz az ember mindig, ha van esetleg egy jobb kamerával ellátott mobilja, vagy rendes fényképezőgépe), a 7"-os mezőny mérete még viszonylag kényelmesen megoldhatóvá teszi a fényképezést is. A MediaPad 5 megapixeles fényképezőgépe átlagosnak mondaható, még csak nem is tartozik a jobbak közé ott sem.

Van Geotagging, és számos jellemzőt akár manuálisan is állítgathatunk (például fehéregyensúlyt) fotózáskor, de csodát nem tehetünk. Emellett 1280x720 pixel felbontású videókat is készíthetünk, elfogadható minőségben. Ha hirtelen kell, megteszi.
Az akku szintén közepesre sikeredett, a 4100 mAh átlagos használatnál (internetezés, levelezés, videózás, kis játék stb.) 2-3 nap között teljesít. Lehet persze játszani a beállításokkal, de 2 naponta szinte biztos, hogy töltőre kell tenni az eszközt, ha tényleg használjuk. Ha folyton játszunk és filmet nézünk, akkor pedig akár naponta.

Összességében mi elégedettek voltunk a Huawei MediaPaddel. A hétköznapi használat során nagyon kényelmes, gyors kis tábla. Ha kanapés internetezéshez, videók nézéséhez keresünk gépet, érdemes elgondolkodni a megvételén (feltéve, hogy a jó minőségű fotózási lehetőség nem szempont). Egyetlen használat közbeni gondunk az volt, hogy a ki- és bekapcsoló gomb - szerintünk - rossz helyre került, mi fekvő nézetben számtalanszor nyomtuk ki véletlenül a készüléket. Ez persze nem akkor gond, hiszen egy újabb gombnyomás és a virtuális lakat elhúzása után minden ott folytatódott, ahol abbamaradt, de azért néha bosszantó volt. Ennél jobban belekötni viszont nem lehet a kütyübe. Az ára elfogadható (mi a T-Mobile-tól kaptuk a tesztkészüléket). A teljes vételára itt 117 ezer forint, ha nem kérünk mellé semmilyen netes csomagot, de előfizetéssel - csomagtól függően - akár 20 ezer forint kezdőrészlettel is a miénk lehet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hatalmas hitelt vett fel az egyik magyar tőzsdei cég, amit szokatlan módon oszt szét

Hatalmas hitelt vett fel az egyik magyar tőzsdei cég, amit szokatlan módon oszt szét

Karantén Tenerifén: „Az egész szálloda olyan, mint egy kísértetház”

Karantén Tenerifén: „Az egész szálloda olyan, mint egy kísértetház”

A legsúlyosabb vádpont alól felmentették Harvey Weinsteint

A legsúlyosabb vádpont alól felmentették Harvey Weinsteint