szerző:
techline.hu

Miközben arról lehetne vitatkozni, hogy egy 47"-os (119 cm) képátlójú tévé túl nagynak, vagy épp megfelelőnek...

Miközben arról lehetne vitatkozni, hogy egy 47"-os (119 cm) képátlójú tévé túl nagynak, vagy épp megfelelőnek minősül-e manapság egy átlagos lakásban, az egyáltalán nem vita tárgya, hogy az LG új Cinema 3D Smart TV családjának tagjai ekkora méretben is lenyűgözőek, mind a külsőt, mint a funkciókat tekintve.

A cég készülékivel tartalmilag eddig sem voltak komoly problémák, de azért a dizájn területén akadt még tennivaló bőven. Nos, ezt az új sorozatnál sikerült teljesen leküzdeni: az általunk kipróbált LG 47LM671S tévébe például azonnal beleszeret az ember. A készülék rendkívül vékony, ráadásul a képernyőnek egy alig fél centis kerete van csak, és kikapcsolt állapotban az sem felfedezhető. Az alsó részen egy ízléses fémcsík (ezüst, vagy pezsgő változat van belőle) fut végig, de az is nagyon vékony. Lecserélték a talpat is, egy sokkal kifinomultabb vonalvezetésűre, mint az eddigiek (a talpra szerelt TV forgatható is, és természetesen akár falra is "akaszthatjuk" a készüléket). Abszolút lakásdísz kategória! Az elmúlt időszakban ennyire szép készüléket mi nem láttunk.

A vékonyságnak és a keret tulajdonképpeni hiányának köszönhetően egyébként külön prezentációt is kapunk a készülékhez, hogy azt miként célszerű kiemelni a dobozából (a beépített keretet két oldalról egy-egy műanyag papuccsal helyettesíti a gyártó a kiszedés idejére). Egy ekkora képernyőt megroppantani nem szerencsés ötlet...

Nem minden a külső
Bár elsősorban a megváltozott külső az, ami igazán megkülönbözteti az új Cinema Smart 3D TV-ket a korábbiaktól, azért szerencsére az LG-nél sem úgy gondolták, hogy ezzel le is van tudva az új sorozat. A full HD (1920x1080 pixeles) felbontású FPR 3D Panel kijelző LED Plus háttérvilágítást kapott, a képe kifejezetten szép és csatlakozók terén is megvan minden, ami kell: LAN, PC (RGB), komponens bemenet, PC audio kimenet, digitális audio kimenet, 4 HDMI, 3 USB (USB Hub támogatással), CI bemenet egyaránt található rajta.

Bár LAN csatlakozás is van, azért a többség valószínűleg a wifi elérést választja majd az internetkapcsolathoz, hiszen az is rendelkezésre áll.
A Smart TV funkciók terén nincs miért szégyenkeznie az LG-nek. A felületet ugyan elsőre kicsit szokni kell, de kétségtelenül szépre sikerült, és ha hozzászoktunk, nagyon gyorsan megtalálunk benne mindent (amúgy is úgy rendezzük át, ahogy nekünk tetszik). A beállításoknál a rendszer készségesen segíti a kezdő felhasználókat, részletes útmutatóval.

A használatát a végsőkig leegyszerűsíti a készülékhez alapból járó Magic Remote távirányító, amelynek segítségével egy "egérkurzort" irányíthatunk a képernyőn, a Wii-hez hasonló mozdulatokkal. Pillanatok alatt meg lehet szokni, és rendkívül kényelmes a használata. A szövegbevitel a tévén (amire szükség lehet a jelszavak megadásától a Youtube keresésig sokszor) ugyancsak kényelmesen megy. Kapunk amúgy egy hagyományos távirányítót is, így a tévé funkciókat azzal is gond nélkül használhatjuk.

A készülék számos előre telepített alkalmazással érkezik (Youtube, Vimeo, Origo, Index, MTV videótár stb.), de természetesen a felhasználó is telepíthet továbbiakat, egy mozdulattal az online alkalmazásboltból (játékokat, médiatartalmakat stb.).
A beépített böngésző segítségével olyan online tartalmakat is megnézhetünk, amelyekhez nincs még külön applikáció. A böngésző is remekül használható, viszonylag gyors, és ráadásként még a Flash tartalmakkal is megbirkózik.

Nem vagyunk kötelesek persze mindent az internetről beszerezni, hiszen USB segítségével közvetlenül csatlakoztathatunk eszközöket a tévéhez, így számos videó- és képformátumot megjeleníthetünk (DivX, MKV, MP4 stb.). A lejátszó alkalmazás is jól sikerült, a filmekbe való beletekerés pedig villámgyors, különösen a Magic Remote használatával. De DLNA kompatibilis eszközökkel is összedolgozik a készülék, így a mobilunkról, vagy az azonos hálózatra csatlakozó PC-ről is átvehetünk tartalmakat.

Térben a világ
Az LG 47LM671S nem csak Smart TV funkciókkal rendelkezik, hanem 3D megjelenítési lehetőséggel is. Ehhez rögtön négy szemüveget kapunk a csomagban, hogy ne legyen veszekedés a családban. Ezek polarizált szemüvegek (amiket kapunk, nagyjából olyanok, mint egy gagyibb, pille könnyű, műanyag napszemüveg), amelyekből olcsón beszerezhetünk továbbiakat (vagy "lenyúlhatjuk" a 3D mozik hasonló szemüvegeit khmmm…).

Használatukhoz nem kell elem, töltés, semmi. Teljesen hétköznapi darabok. Vásárolható dizájnosabb darabok is persze, de azok jóval drágábbak, és véleményünk szerint értelmetlenek. Tök mindegy, hogy néz ki az ember tévézés közben. Kamera egyelőre úgysincs a készülékben.

A 3D megjelenítés nagyon látványos, és a régebbi megoldásokhoz képest kevésbé fárasztja a szemet is (nincs vibrálás sem). A képmélységet szabályozhatjuk, a 3D Sound Zooming technológiának köszönhetően pedig még a hangot is "térbelivé" varázsolhatjuk, a képmozgás alapján (közeledő képpel erősödik a hang, távolodóval pedig halkul). Van 2D-3D konverzió is, amelynek minősége nagyban függ az "alapanyagtól", de azért nagyjából működik. Ennél sokkal izgalmasabb, hogy van Dual Play funkció, így például a multiplayer játékoknál (pl. Xbox esetében) az osztott képernyő helyett mindkét játékos a saját nézetét látja maga előtt, teljes képernyőn. Ehhez amúgy egy-egy (párban kapható) Dual Play szemüveget kell felvennünk, amiben semmi különleges nincs, csak egyszerűen a megfelelő képet "szűri" a játékos számára. 3D hatás ilyenkor persze nem érhető el.
A 3D tartalmakból ma már egyre több van, Blu-ray lejátszón kívül akár a Youtube-on is elérünk ilyeneket, sőt, az LG nemrég elindította 3D World szolgáltatását, amely szintén elérhető a tévéről, és rengeteg nagyon látványos - javarészt angol nyelvű - filmet találunk benne, szinte minden témakörben.

Minden, amit megszoktunk
Bár a készülék menüjeként az ember elsősorban a Smart TV felületet használja, azért megvan minden beállítási panel és opció, amit megszoktunk. A TrueMotion itt is tetszés szerint szabályozható - magánvélemény, de mi javasoljuk az azonnali kikapcsolását, mert a legjobb mozifilmből is gagyi szappanopera minőséget "varázsol" -, s természetesen a kép- és hangbeállításokat is teljese testre szabhatjuk, ha egyik előre definiált beállítás sem nyerné el a tetszésünket.

Az LG 47LM671S amúgy képes szinte minden jellemző menet közben, automatikusan is hozzáigazítani a körülményekhez, és egészen jól megoldja a dolgokat önállóan is.

Mindent egybevetve az LG 47LM671S remek választás, ha egy 3D-s "okostévére" vágyik a család. A 47"-os méret szerintünk ideális választás mind házimozihoz, mint a Smart funkciók kényelmes (fotelből, ágyból) történő használatához. A méretéhez képest egyébként meglepően könnyű darab, mindössze 17,5 kg. Az ára persze azért kicsit behatárolja a dolgokat, az általunk kipróbált modell 400 ezer forint körül szerezhető be.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nem tartott sokáig a „természetellenes” moldovai kormány

Nem tartott sokáig a „természetellenes” moldovai kormány

Top 500: több mint százmilliárd forint osztalék ütötte a NER-oligarchák markát

Top 500: több mint százmilliárd forint osztalék ütötte a NER-oligarchák markát

Januártól létrejön a Káel Csaba vezette Nemzeti Filmintézet

Januártól létrejön a Káel Csaba vezette Nemzeti Filmintézet

Kálmán Olga: Nemcsak tanácsadó vagyok, hanem a DK politikusa is

Kálmán Olga: Nemcsak tanácsadó vagyok, hanem a DK politikusa is

Drágán megfizetünk a klímaváltozásért, még ha sokba kerül is tenni ellene

Drágán megfizetünk a klímaváltozásért, még ha sokba kerül is tenni ellene

Halódik-e az MSZP?

Halódik-e az MSZP?