szerző:
techline.hu

Bár az iPad elsősorban szórakoztató eszköz, azért nem lehetetlen rajta a munka sem, különösen a megfelelő...

Bár az iPad elsősorban szórakoztató eszköz, azért nem lehetetlen rajta a munka sem, különösen a megfelelő kiegészítők birtokában. Mert bár több irodai csomag is kapható az App Store-ban, és a szoftveres billentyűzet is jól használható, azért egy hosszabb szöveget megfelelő tempóban, magyar ékezetekkel begépelni elég merész - ha nem is lehetetlen - vállalkozás a táblán.
Mi három Logitech billentyűzetet próbáltunk ki pár napon keresztül, és azt kell mondjuk, hogy a három közül bármelyikkel használjuk is az iPadet, így már simán ver a táblagép bármilyen netbookot (hacsak nem ragaszkodunk valamiért mondjuk az Excel összes funkciójához és csak Windowson fellelhető irodai megoldásokhoz).

Logitech Keyboard Case for iPad 2
Ez a válozat volt számunkra a legszimpatikusabb, bár némiképp pechünk volt, mert mi egy új iPaddel teszteltünk, így a minimális (alig egy milliméteres) vastagsági eltérések miatt tokként nem funkcionált tökéletesen mindegyik megoldás. Mindenesetre ez a billentyűzet nagyjából zokszó nélkül befogadta az új iPadet is, hála a szélek belső élén végigfutó puha párnázatnak (ez amúgy védi is az iPadet ha esetleg tokostul hozzáütődik valamihez). Ilyenkor a képernyő a billentyűzet felé van, így gyakorlatilag tökéletesen védett az iPad mindkét oldalról, biztonságosan tudjuk szállítani, bár kétség kívül jelentősen megnő a vastagsága (a tok szabadon hagyja az iPad csatlakozásait és a Lock gombot is). Ha levesszük az elejéről a tokot, a billentyűzet rész fölött kialakított résbe állíthatjuk bele a táblát, így gyakorlatilag egy üzemkész kis netbookot kapunk. A billentyűzet (a többihez hasonlóan) Bluetooth segítségével tartja a kapcsolatot a táblával. Bár a méret miatt a megszokottnál kisebb gombokat kapunk, abszolút kényelmesen lehet rajta gépelni, természetesen magyar ékezetekkel együtt (bár a billentyűkön nincsenek feltüntetve az ékezetes karakterek, így csak a megszokásra hagyatkozhatunk).

Van dedikált Home gomb, illetve bármikor egy gombnyomással megjeleníthető a keresés, a szoftveres billentyűzet, a vágólap funkciókhoz is van egy-egy gombunk, és a médialejátszó, illetve hangerőszabályzó funkciókat is elérjük. Sőt, még a digitális képkeret funkcióra és a Lock funkcióra is vannak külön gombok. A billentyűzet amúgy a maces kiosztást másolja, vagyis van például CMD gomb és a @ karaktert az ALT + Q kombinációval csalhatjuk elő, ha a magyar kiosztást használjuk.
Van ki- és bekapcsoló gomb, így feleslegesen nem használ energiát a Keyboard Case, bár ha esetleg lemerül, USB-n keresztül könnyedén feltölthetjük.
A Logitech Keyboard Case ára 34 ezer forint körül van.

Logitech Fold-Up Keyboard
Második "versenyzőnk" a Fold-Up Keyboard volt, amely szintén az iPad 2-höz készült. Itt már soknak bizonyulhat az alig 1 milliméteres vastagodás, ha nagyon kell, beletehető az új iPad is, de meglehetősen nehéz belőle kiszedni, az iPad 2 valószínűleg kevésbé szorul benne. Amúgy itt a tok az iPad hátsó részére kerül, vagyis a kijelzőn rajta maradhat mondjuk az Apple-féle Smart Cover, illetve hétköznapi használatnál sem feltétlenül kell kivenni belőle a táblát (ha nem zavar minket, hogy így kicsit nehezebb és vastagabb, illetve fényképezni, videózni sem tudunk a hátsó kamerával, amíg rajta van a tok).

Természetesen akkor sem kell kivenni a tokból az iPadet amikor billentyűzettel használnánk, hiszen a billentyűzet rész egy gombnyomásra előhúzható a tok két oldalából, hogy aztán a szemünk láttára alakuljon át a tokba bújtatott iPad egy netbookká.
A két félből összeálló billentyűzet előnye a Keyboard Case változattal szemben, hogy itt gyakorlatilag teljes, notebook méretű billentyűzettel dolgozhatunk (a kiosztása ennek is maces, és a magyar ékezetekkel itt sincs gond, bár a gombok felületén nincsenek jelölve). Az extra gombokra itt nem kapunk külön gombsort, hanem egy Fn billentyű segítségével érhetők el. Itt is minden megvan (Home, hangerő, médialejátszó, Lock, digitális képkeret, szoftverek billentyűzet).

Az iPad alsó csatlakozója, Lock gombja és a fülescsatlakozója itt is szabadon marad, amikor a tokban van, vagyis ezek használatához sem kell kivenni belőle. Még egyszer mondjuk: ez a tok is iPad 2-höz ajánlott, az új iPad meglehetősen szorul benne, így nehézkes belőle kiszedni!
A csatlakozás itt is bluetoothos, tölteni ezt a billentyűzetet is USB-n keresztül tudjuk. A Logitech Fold-Up Keyboard ára 34 ezer forint.

Logitech Tablet Keyboard
A harmadik billentyűzet már nem ennyire kötött darab. Sőt, gyakorlatilag bármelyik iPaddel használható (iPad 2 és új iPad esetében még a Smart Cover tokot sem kell levennünk, csak hátrahajtani, mert azzal együtt is elfér a tartóban a táblagép). Tokként nem működik, előnye viszont, hogy nem kötött a billentyűzet és a táblagép közötti távolság, mivel az iPad tartóját egy kis hajtogatással a billentyűzet műanyag tokjából alakítjuk ki (kicsit vicces, de használható a "bepattintgatós" megoldás), és utána külön talpon álló táblánk és billentyűzetünk lesz, így a szemünk/nyakunk számára legmegfelelőbb távolságba tolhatjuk magunktól a kijelzőt. Itt szintén teljes méretű gombokat tartalmazó notebook billentyűzettel van dolgunk, ugyancsak maces kiosztássa.

Az ékezetes karakterekkel is ugyanaz a helyzet, mint a másik két eszköznél, a funkciógombokat pedig a Fold-Uphoz hasonlóan itt is egy Fn gomb segítségével érjük el (teljesen ugyanaz minden).

Ránézésre egyébként ez a billentyűzet hasonlít leginkább egy hagyományos darabra. Adott esetben simán használható akár machez is, ha valaki mondjuk nem szeret a MacBook Pro melegedő felületén gépelni és nincs másik külső billentyűzete (az OS X specifikus funkcióbillentyűkről persze le kell mondanunk ilyenkor, bár a médialejátszó és hangerőszabályzó azért működik). A Logitech Tablet Keyboard ára 20 ezer forint. Még egy "apróság": ez a billentyűzet nem tölthető USB-ről, hanem két darab AAA elemmel használható.

A Logitech egyébként közzétett egy billentyűkombinációs listát, amelyből kiderül, milyen funkciókat, hogyan érünk el a leggyorsabban az iPaden, ha már billentyűzetet használunk hozzá.

Mindent egybevetve mindhárom billentyűzettel teljesen elégedettek voltunk, iPad 2 esetében gyakorlatilag nem lett volna még a méret-gondunk sem, így akinek ilyen készüléke van és szeretne hozzű billentyűzetet, választhatja bármelyiket ezek közül. Valószínűleg nem fog csalódni. Az üzembehelyezésük egyszerű (mindegyiken van külön gomb a felfedezhetőség bekapcsolására, így pillanatok alatt "összelőhetők" az iPaddel Bluetooth-on keresztül).
Választási szempont pedig elsősorban az ár, a billentyűk mérete (és a köztük lévő távolság), illetve a tokként használható változatok esetében az lehet, hogy inkább a képernyő védelmére használnánk egyben, vagy többre értékeljük, ha inkább elegánsan "előugrik" a tokból a billentyűzet.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Körbenéztünk a 36 centiméterrel megnyújtott új Mercedes-Maybach utasterében

Körbenéztünk a 36 centiméterrel megnyújtott új Mercedes-Maybach utasterében

50-re emelkedett az új-zélandi mészárlás áldozatainak száma

50-re emelkedett az új-zélandi mészárlás áldozatainak száma

Tenisz: Thiem legyőzte Federert, megvan az első 1000-es tornája

Tenisz: Thiem legyőzte Federert, megvan az első 1000-es tornája

Novák elszállt a Tv2-n: az Orbán-kormány "világelső” családpolitikáját majmolná az USA is

Novák elszállt a Tv2-n: az Orbán-kormány "világelső” családpolitikáját majmolná az USA is

EP-választás: nem vették nyilvántartásba a Momentumot

EP-választás: nem vették nyilvántartásba a Momentumot

Orbán a bajor miniszterelnök levelére vár a CEU ügyében

Orbán a bajor miniszterelnök levelére vár a CEU ügyében