szerző:
techline.hu

Sergey Brin, a Google társalapítója aggódik. Nagyon aggódik, mégpedig az internet miatt.

Sergey Brin, a Google társalapítója aggódik. Nagyon aggódik, mégpedig az internet miatt. Egy, a Guardiannek adott interjúban egyenesen azt állította, hogy a netet ma nagyobb és sötétebb erők fenyegetik, mint eddig bármikor a világháló története során. Olyan erők, amelyek a nyílt és szabad internet ellen küzdenek a világ számos pontján.

Brin fenyegetést érez kormányok részéről, amelyek ellenőrzésük alá akarják vonni a netet (nem meglepő módon Kína és Irán neve is előkerült), hasonlóan nyilatkozik a szórakoztatóipari lobbiról, amelyik a kalózkodásra hivatkozva próbál átvinni különféle korlátozó törvényeket, és – nem kis meglepetésre – ugyancsak megemlíti a Facebookot és az Apple-t is, mint olyan cégeket, akik az internet szabadsága ellen lépnek fel azzal, hogy szigorúan meghatározzák, mit lehet tenni technológiai platformjukon.

A 38 éves milliárdos igen keményen fogalmaz, amikor azt mondja, a Facebook és az Apple ellehetetleníti az innovációt, balkanizálja a netet, s még azt is megjegyzi, hogy ha netán korábban született volna meg a Facebook, akkor most nem lenne Google-kereső. A Google ugyanis – így a társalapító – olyan környezetben fejleszthette keresőjét, amikor még nyílt volt az internet.

Kemény szavak ezek, s többek szerint nem lehet nem kihallani mögülük az önérdeket és a cseppnyi irigységet. Sergey ugyanis azt szeretné, ha mind a Facebook, mind az Apple appok valamennyi információja elérhető volna a Google számára.

Egy valóban nyílt internet jó volna a világnak, és legalább ennyire jó volna a Google-nak. És persze azt sem lehet feledni, hogy Brin két olyan céget nevesített, amelyek éppen a legnagyobb konkurensei: a Facebook a közösségi platformon, az Apple pedig az okostelefonok világában.

Brin kijelentései feltehetően nem fognak süket fülekre találni. S ha Kína vagy Irán kormánya nem is fog reagálni, várható, hogy a megszólított két technológiai óriás nem fogja annyiban hagyni ezeket a kijelentéseket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!