szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Microsoft a BUILD konferencia első napján lerántotta a leplet a Windows 8 főbb újdonságairól, sőt, letölthetővé is...

Kattintson a képre a galéria megnyitásához

A Microsoft a BUILD konferencia első napján lerántotta a leplet a Windows 8 főbb újdonságairól, sőt, letölthetővé is tették a Developer Preview változatot (ennek telepítéséről korábban már mutattunk is egy képes összeállítást, illetve a Windows 8 működéséről is készült egy képes összefoglaló, amelyet itt láthatnak).

A BUILD konferencia első keynote-ján a cég elsősorban a rendszer táblagépekre optimalizált felületének hatékonyságát demózta, a legkülönfélébb masinákon. A Start felület nagyon emlékeztet a Windows Phone 7 mozaikos megoldására, s bár egérrel is használható, azért egyértelműen érintőképernyős eszközökre termett. A mozaikok itt is "élnek", állandó változásban van minden. Aki használt Windows Phone 7 alapú okostelefont, tudja, miről van szó. Ez most ugyanaz, csak "nagyban". Ettől függetlenül persze a Windows 8-ban megtaláljuk majd a Windows 7-nél megszokott felületet is, a hagyományos ablakokkal, Tálcával stb. A Microsoft ígérete szerint a korábbi Windowsra készült alkalmazások a Windows 8-on is gond nélkül futnak majd. Az alkalmazások futtatásával kapcsolatos érdekesség, hogy a Windows 8-as programok nem futnak a háttérben, hanem hibernált állapotban várják, hogy újra előtérbe kerüljenek.

Többek között ennek is köszönhető, hogy a Windows 8 rendszerigénye meglepően visszafogott lesz, simán elfut ugyanazon a vason, amin a Windows 7 is elment, sőt, adott esetben egy valamivel gyengébben is. A rendszer fut majd ARM architektúrán, és támogatja majd például az USB 3.0 szabványt is.

A biztonságra is nagy hangsúlyt fektet a cég, az előadáson például demózták, hogy amennyiben egy fertőzött pendrájv kerül a  gépbe a rendszer indulásakor, a Windows 8 azonnal leáll, amíg azt el nem távolítjuk.

A BUILD konferencián kiemelt helyet kapott a fejlesztés egyszerűsödésének demózása is. A Windows 8-as alkalmazások fejlesztésénél számos rendszerfunkcióhoz férhetünk hozzá minimális kódolással, így egy pár soros kód is elég például ahhoz, hogy megnyissuk a rendszerben tárolt fotókat, szerkesszük azokat, majd rögtön meg is osszuk őket az interneten. Az online megosztás és a felhők (például a Windows Live és a SkyDrive ilyen szolgáltatásai) amúgy is fontos részét képezik az új rendszernek, ráadásul a Windows 8 ezek használatát mindig az éppen aktív internetelérés típusához idomítja. A közös rendszerelemek használata jelentősen megkönnyíti az alkalmazások közötti információcserét is, ami a fejlesztők és a felhasználók számára egyaránt előnyös. Amúgy akár HTML5 alapokon, egy weboldalból is pillanatok alatt varázsolhatunk Windows 8 alkalmazást, szóval igazi Kánaán lehet a rendszer a programozóknak. Jöjjön akkor most néhány kiemelt újdonság a Windows 8-ról, a teljesség igénye nélkül.

Alkalmazások vásárlása
Ahogy a mobil rendszereken, vagy éppen az OS X Lionban, úgy a Windows 8-ban is lesz online szoftverbolt, Windows Store néven. Ez a DP verzióban még nem működik, de bizonyára hasonló lesz az Apple Mac App Store-jához, csak Mozaikos köntösben (aki még nem látta élőben a Mac App Store-t, itt talál róla videót).

Új Feladatkezelő
Egy sokkal kezesebb, áttekinthetőbb Task Manager áll majd a rendelkezésünkre a Windows 8-ban, mint amit a Windows 7-ben megszokhattunk. Rendkívül részletes információkkal szolgál minden futó folyamatról, alkalmazásról.

Új Intéző
Az Intéző is teljesen megújul. Jönnek a szalagok az eszköztárban, így minden fontos funkciót elérhetünk a kis ikonokra kattintva. Jelentősen változik a Windows 8 fájlkezelése, megállíthatunk majd másolásokat, részletes információt kapunk minden adatforgalomról stb. Az alábbi cikkben adtunk áttekintést arról, milyen változásokon esett át az Intéző a kezdetektől a Windows 8-ig.

Lock képernyő
A Windows 8 a Lock képernyő esetében is hozza a Windows Phone 7 funkciókat, egy pillantással átlátjuk például, hogy jött-e új üzenetünk, e-mailünk. Érdekesség a Picture Password lehetőség, amelynek segítségével a PIN kódok és jelszavak helyett a megfelelő ujjgesztusok használatával juthatunk be a rendszerbe.

Egyéb érdekességek
A Windows 8 Developer Preview tele van aggatva minden földi jóval, elsősorban persze a Mozaikos felületre kihegyezve. Így például használhatjuk az Internet Explorer érintőképernyőre optimalizált változatát, van egy kiváló RSS alkalmazás, riasztási időpontokat állíthatunk be, vannak tőzsdeinformációk, Windows Store (ez még nem működik) stb. A Vezérlőpultból is van egy mozaikos változat, amelyen áttekinthető elrendezésben elérjük a legfontosabb rendszerbeállításokat.
A rendszer az új kernel megoldásoknak köszönhetően gyorsabban bootol (nem csak SSD-vel ellátott notebookon!), és képes lesz például alapból használni az ISO képfájlokat, ami jól jöhet egy olyan időszakban, amikor egyre több hordozható gépből marad ki az optikai meghajtó.

Mindent egybevetve a Windows 8 nagyon ígéretesnek tűnik, bár kétségtelenül szokatlan, ahogy a régi és új rendszerelemek vegyülnek. Az Apple ezúttal talán apróbb lépésekben halad az asztali- és tábla rendszerek összemosása felé, Redmondban viszont mindent egy lapra tesznek. Kétségtelenül szokni kell a dolgot, ám kijelenteni, akár azt, hogy ez használhatatlan lesz, akár azt, hogy megváltja a világot, egyelőre badarság lenne. Egy fejleszői változat alapján, ami még a béta állapotot sem érte el, nem lehet messzemenő következtetéseket levonni semmiről. Ráadásul a béták megjelenéséről nem hangzott el konkrétum, így aztán egyelőre nem tudni, milyen ütemezés szerint halad majd tovább a fejlesztés, és mikor várható a végleges változat. Mindenesetre az kétségtelen, hogy érdekes irányba indult el a Windows 8, amely végre nem csak apró belső és külső simításokat hoz majd a hosszú évek óta lényegében változatlan rendszernek, hanem valódi megújulást.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!