szerző:
hvg.hu

A munkaerőhiány leküzdésében az egyik kardinális kérdés a dolgozók mobilitása. A Mc’Donalds ingyen szállást ad azoknak, akik a munkáért hajlandóak költözni.

Szinte biztos, hogy a munkaerőhiány nem oldódik meg magától, miként az is, hogy a béremelés sokat segíthet a helyzeten, de önmagában nagyon kevés. A munkáltatóknak meg kell erőltetni magukat, ha munkaerőhöz akarnak jutni. Új toborzási, kiválasztási technikákra van szükség, és bizony olyan juttatásokat kell nyújtaniuk, amelyek emelik az adott cég ázsióját. Ez nemcsak bért vagy béren kívüli juttatásokat jelent, hanem munkakörülményeket, karrier vagy képzési lehetőséget is, rugalmasságot.

A McDonald’s Magyarország Kft. még tavaly kezdte az „állásért szállást” programját, amelynek lényege, hogy a cég egy évig ingyen lakhatást is kínál dolgozóinak a fővárosban, valamint a nyugati és a déli országrészekben. Mint azt a vállalattól megtudtuk, Budapesten egy éven át lakbért nem, csak a rezsit kell fizetniük a beköltözőknek, és ezt a modellt vette át az étteremlánc egyik nyugat-magyarországi partnere is.

A programban olyan álláskeresőket szólítnak meg, akik lakóhelyükön nem találnak az elképzeléseiknek megfelelő munkalehetőséget, és akik az általuk kínált feladatért a költözést is szívesen vállalják. A lakásokról a vállalat gondoskodik, ezért Budapeste, illetve Budaörsön idén szeptembertől már két apartman házat üzemeltetnek. A vállalatnál hosszú távra tervező, jó teljesítményt nyújtó kollégák esetében a lakhatás ideje meghosszabbítható. A cég szerint ez a program is szerepet játszik abban, hogy folyamatosan tudnak felvenni munkatársakat.

A nyugat-magyarországi egységét franchise rendszerben üzemeltető Clear 97 Kft-nek is van „szállás programja”. Először a soproni étteremből 5-6 kollégának biztosítottak szállást, majd keszthelyi egységre is kiterjesztették a programot. Ott főként a megnövekedett nyári forgalommal járó többlet munkaerő-igény lefedésekor jön jól ez a lehetőség. A budapesti konstrukciótól eltérően itt főleg vezetőkről, a vezetői program résztvevőiről van szó. Ők akár egy éven túl is élhetnek ezzel a lehetőséggel, illetve a lakás bérleti díján felül  a rezsit is átvállalja a munkáltató.

Magyar példát állíthat az egész világ elé a McDonald's

A világon elsőként a magyarországi MasterGood csoport baktalórántházi broilertelepe nyerte el a McDonald's csirkehús-beszállítói között a fenntarthatósági szempontok alapján legkiválóbb termelőknek adott mintagazdaság minősítést - jelentette be Horváth Ágnes, a McDonald's Magyarországi Étterem Hálózat Kft. ügyvezető igazgatója.

 Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

Így még sosem látta Balázs Palit

Így még sosem látta Balázs Palit

Fiával lopott műszaki cikkeket volt munkahelyéről - videó

Fiával lopott műszaki cikkeket volt munkahelyéről - videó

Megköszönte a Mazsihisz Karácsony Gergely bocsánatkérését

Megköszönte a Mazsihisz Karácsony Gergely bocsánatkérését

A vonat elől húzták ki a részeget a rendőrök

A vonat elől húzták ki a részeget a rendőrök

Már 5 millióval drágultak tavalyhoz képest a panellakások

Már 5 millióval drágultak tavalyhoz képest a panellakások

Egy váratlanul rájuk ugró patkány rémített halálra néhány szánkózót – videó

Egy váratlanul rájuk ugró patkány rémített halálra néhány szánkózót – videó