szerző:
Tálos Lőrinc
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mi történt Cegléden?

Vasárnap este eleinte kizárólag a közismert heccportálokról lehetett tájékozódni az éppen aktuális gárdajárásról. Azt is mondhatnánk, hogy rémhírek keltek szárnyra – főszerepben az épp kitörőben lévő polgárháborúval –, ha nem lennének a ceglédi események habosítás nélkül is elég rémesek.

Összecsapásokról, a rendőrsorfalat öt percen belül áttörő valóságos hadtestről tudósít a heccportál, nyílt cigányozással és háborús metaforákkal dúsítva. Híréhségtől szenvedők tapadnak rá – a valahol Tomcat és Molnár F. Árpád között elhelyezhető Kiss Endre Farkas „SoDi” – videoblogjára félénken remélve, hogy a megszokottnál kevesebb lesz az erotikus tartalom.

Százan vannak, négyszázan vannak, ezren vannak – nő egy óra alatt a tízszeresére a cigányheccelésre szakosodott egyenruhások száma a hírekben. A reformnyilas média persze hazudik, ha keze volna, lopna is. Az ezer „hazafi” nagyjából annyira hiteles információ, mint az, hogy hetven felfegyverzett cigány támadt orvul a békésen bográcsozó gárdistákra, amíg egy gázpisztolyból leadott lövés vissza nem verte őket. A helyszínre sietve és összeszámolva az egy, a teleppel határos utcában található családi ház udvarában és a körül gyülekezőket persze kiderült: varásnap éjjel nem voltak többen száz-százötven főnél. Egy véletlenül elcsípett, az egyenruhásoknak tartott eligazításon még azt a csalódott mondatot is sikerült elcsípni, hogy „nem vagyunk többen százhúsznál”.

Nagyítás-fotógalériánk Ceglédről - kattintson a képre!
©

Nem lenne teljes a kép, ha nem tennénk sietve hozzá: a telepen hallottakat is érdemes elosztani kettővel. Igaz, a romák között nem a szándékos hazudozás, hanem a félelem szülte túlzások torzítják az információk hitelességét. A gárdisták becsült létszáma a telepen hasonló ütemben nőtt, mint az extrémisták mozgósításával foglalatoskodó oldalakon, pedig a cigányok nem merik elhagyni az utcáikat, így információjuk sem lehet, hányan vannak a rendőrsorfalon túliak. A Puttony utca lakói idegesen virrasztanak a házaik előtt – néhányan botokkal, ásóval, gerebélyével felszerelkezve – és minden kutyaugatásra, kiáltásra rohannak, ki a házába, ki bottal a zaj irányába. A lövöldözés története – talán a cigánygyilkosságok hatására – itt úgy szól, hogy belőttek az egyik házba és a lövedékeket is megtalálták.

A toborzásra hivatott radikális oldalak azzal biztatták olvasótáborukat, hogy kevés a rendőr, csapataik mindjárt áttörik a kordont. Ezzel szemben csak egy kisebb csoport zsidóbérencezte a rendőrsorfal tagjait, még a kutyákat se rúgta meg senki. A cigányok szintén kevésnek találták a rendőri jelenlétet ahhoz, hogy megakadályozzanak egy esetleges támadást, pedig utólag elmondható, hogy a csomópontokban felsorakozó egyenruhások elejét vették a korábbi napokra jellemző félelemkeltő portyáknak. Mindössze egy terepszínű nadrágba bújt fiatalembernek sikerült megjelennie a telep közepén, talán a kertek alatt, vagy a mezőn át megközelítve azt. Hogy sértetlenül hagyhatta el az utcát, azt bizonyítja, hogy a falnak támasztott botok valóban védekezésre szolgálnak.

Mint kiderült, a szombati lövöldözés is a cigányok lakta részen, illetve annak határán történt. Az egyik riasztásra odafutottak az őrt álló, kerti szerszámokkal felszerelt roma fiatalok, mire az extrémisták menekülőre fogták és közben a levegőbe lőttek, illetve ijedtükben elszórták a gázpisztolyba való lőszereket, amelyek aztán kézről kézre jártak a telepen, egy idő után már úgy, mint az egyik cigány kertjében vagy házában talált lövedékek. Összecsapás viszont nem történt, a romák nem mentek a „bátor hazafiak” után. A meghiúsult félelemkeltő portyázás elbeszélést látszik alátámasztani az is, hogy a már említett SoDi blognak nyilatkozó egyik „hazafi” is arról beszélt, hogy akkor „támadtak” rájuk, amikor „sétáltak egy kört”.

Ennyi történt. Nem több és nem kevesebb. Nem tört ki a polgárháború, akármennyire is szeretnék sokan. „Csak a szokásos” mondhatnánk, de ennél keserűbb megnyugtató sorokat aligha lehet leírni 2012-ben Magyarországon.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Cegléd: "Gyilkosságra, házfelgyújtásra számítok"

Két nappal a vasárnapi szélsőjobbos demonstráció után sem csitul a feszültség Cegléden. A Jobbikhoz közeli gárdisták erődemonstrációt tartottak a település - főként cigányok lakta - utcáin, s csak az időközben kiérkező rendőröknek köszönhető, hogy senki sem sérült meg. A történésekre mindenki máshogy emlékszik. Videoriport.

MTI / hvg.hu Itthon

Továbbra is erős a rendőri készültség Cegléden

A vasárnapi szélsőjobbos demonstráció után erős a rendőri készültség Cegléden. A polgármester jobbikos bajkeverésre gyanakszik, a Jobbik fenyegetőzik, az LMP és a baloldali pártok a szélsőjobb és a belügy felelősségét firtatják.

MTI/hvg.hu Itthon

Elmaradt a pogrom Cegléden

A terjengő hírekkel szemben jóval kevesebben gyűltek össze szélsőségesek Cegléden vasárnap este. A helyi cigányok elleni demonstráció éjjel véget ért, de azt ígérték, folytatják.

Bekékültek az utak Katarban

Bekékültek az utak Katarban

Autóautomatát tesztel egy brit kereskedő

Autóautomatát tesztel egy brit kereskedő

Új eljárással segítenének az éhező koalákon

Új eljárással segítenének az éhező koalákon

Máltán szállhatnak partra a mentőhajón rekedt menekültek

Máltán szállhatnak partra a mentőhajón rekedt menekültek

Itt vannak a legjobban fizetett színészek, Dwayne Johnson megint kilőtt

Itt vannak a legjobban fizetett színészek, Dwayne Johnson megint kilőtt

Ufológusroham: szükséghelyzetet készítenek elő Nevadában

Ufológusroham: szükséghelyzetet készítenek elő Nevadában